Nedim Şener Tek başına
HABERİ PAYLAŞ

Tek başına

Haberin Devamı

Tarık Akan’ı kaybettiğimizden beri onu en iyi hangi kelime ifade eder diye düşünüyorum. Bence onu en iyi “tek başına” ifadesi anlatır.

Bu “tek başına” ifadesi yalnız olduğu anlamına gelmesin. Tam tersi sağlam ve uzun dostlukları olan gittiği her yerde çevresi kalabalıklarla dolan biriydi. “Tek başına” ifadesi onun bağımsız karakterinin özelliğidir. Önceki gün hakkında yazılan yazıların yanında Silivri’de jandarmanın barikatlarına karşı kalabalığın içinde direnişini gösteren fotoğrafı yayınlandı.

14 Aralık 2012 günü Ergenekon davasında savcının mütalaasını açıklayacağı o gün binlerce insan Silivri’ye akmıştı. Tarık Akan da o kalabalığın arasındaydı. Vefatından sonra herkes 14 Aralık 2012’de çekilen o kareyi hatırladı.

Bunun kadar hatta bence daha önemli önemli bir fotoğrafı vardır benim gözümde. Soğuk ama çok soğuk, fırtınalı 25 Şubat 2011 günü Tarık Akan “tek başına” Silivri’deki duruşmayı izlemeye gitmişti.

O günleri hatırlayanlar bilir, birkaç kişi hariç duruşmalara giden yoktu, hatta kimileri sanıkları tanımazlıktan geliyordu. Ama Tarık Akan o kabus dolu günlerde haksızlığı görmüş, “tek başına” Silivri’ye gitmişti. Sonrasında yine birkaç kez Silivri yollarına düştü, “tek başına”.

Bu siyasetle ideolojiyle anlatılmaz, bağımsızlık bir karakter özelliğidir. Bağımsız karakter kendi bulunacağı yeri kendisi belirler. Sinema hayatı da öyle; itirazlara rağmen tek başına aldığı kararla sosyal içerikli filmlerde oynamaya başladı.

Cüneyt Arkın’la oynadığı “Maden” filmi ilk örneği. Film daha çok izleyeciyle buluşsun diye “tek başına” Anadolu’yu dolaşıp bir çuval senetle İstanbul’a dönmüştü.

Doğru tercihi yaptığını sinema tarihine geçen “Sürü” ve “Yol” filmleriyle de gösterdi. Son yıllarda nerede bir toplumsal olay varsa orada Tarık Akan’ı görürdünüz. Kalabalıktan güç alanlardan değildi, kalabalığa gücünü veren bir kişiydi.

Yaptıklarından söz edilmesinden hoşlanmayan, haksızlığı gördüğü yerde “tek başına” karşısına dikilen. Eleştirileceğini bilse de doğru bildiğini söylemekten çekinmedi. Hiçbir gruba ait olmadı.

Eylemcilerin yanında, arasında oldu ama kalabalıkları peşinden sürüklemedi. Dün hariç. Onu sevenler cenazesinin ve yaptıklarının peşinde acı içinde yürüdüler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder