Tamer Heper Tek başına yaş söz konusu değil
HABERİ PAYLAŞ

Tek başına yaş söz konusu değil

Haberin Devamı

Babamızın davacı olduğu bir miras davası büyük çapta kazanıldı. Ancak yeğenleri babamın kazandığı ve daha önceden malik olduğu arsaları tehditle elinden almaya çalışıyor. Babam 80 yaşında, gözleri az görüyor, kalp ameliyatı olmuş biri. Bu hali ile kendisini kandırıp mallarını alabilirler mi? H.D.

Doğrusu bir kimse akıl hastası değil ise her türlü hukuki işlemi yapar. Babanızda da bazı hastalıklar var ama bunlar içinde akıl hastalığı yok ise her türlü işlemi yapabilir. Ancak uygulamada görüyorum ki, mesela noterler, işlem yapmaya gelen yaşı biraz ileri olanlardan doktor raporu istiyorlar. Tapuda da gözü görmeyen ve yaşı 80 olanlardan doktor raporu istenildiğine tanık oldum.

[[HAFTAYA]]

Hatta bir dönem bu iş o kadar ileri gitti ki yaşı 60’ı geçen her kişiden doktor raporu istemeye başladılar. Bunun hukukla ilgili olmadığı anlaşıldığında bu kural kaldırıldı. Şimdi sizin anlattığınız olayda babanız için kötü niyetle düşünenler şayet tapuda bir işlem yapılacak ise gidip bir doktor raporu alabilirler. Bu halde yapılan işlemin usulsüz olduğu iddiası zora girer. Ancak babanızın işlem yapma ehliyeti konusunda bir engeli var ise bu halde babanızın mahkeme kararı ile hacir altına aldırılması düşünülebilir. Bu halde yapacağı işlemler geçersizdir. Bir de ‘kandırarak’ ifadesi kullanılmış. Bir kimseye serbest iradesi ile değil kandırarak bir işlem yaptırılırsa bu işlemler de geçersizdir. Ancak işlemin kandırılarak yapıldığının da ispatı gerekir. Sonuç olarak görüyorsunuz ki babanızın malının birilerine devri söz konusu olabilir ama durum mevcut olaylarla birlikte değerlendirilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder