Yaşam Tek bir yaprağa dünyayı işliyor

Tek bir yaprağa dünyayı işliyor

Paylaş
Tek bir yaprağa dünyayı işliyor

Çanakkale'nin Behramkale bölgesinde ağaç yapraklarına özel işlemeler yapan Hülya Kalaycı Unutur'un ünü dünyaya yayıldı. El emeği eserleri Bush ve Clinton'a kadar ulaştı

Murat GÜLDEREN

Ağaç yapraklarının üzerine hat, resim, motif, anıt gibi yüzlerce karmaşık figür işleyen Hülya Kalaycı Unutur, Çanakkale Behramkale'deki küçücük atölyesinde dünya adını duyurdu.

Avrupa'dan ABD'ye kadar onlarca ülkeden özel siparişler alan el sanatçısı Unutur, yaklaşık 20 yıldır kendine has yaprak işlemeleri yapıyor. Meşhur atölyesinde sorularımızı yanıtlayan Unutur, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Çini Bölümü mezunu.

Hikayesi oldukça ilginç. Uzun yıllar İstanbul'da yaşayan ancak piyasa si

HEMEN FARK EDİLİYOR


"Aslında bu işi benim dışımda profesyonel anlamda yapan sadece 4-5 kişi var. Çünkü ciddi bir sabır ve özel yetenek istiyor. Bu eserin değerini bilen bazı kişiler emeklerimizi çok sömürdü" diyor Hülya Kalaycı Unutur.

Yeteneği kısa sürede bölge büroksasisi ve Behramkale'ye gelen ulusal ve uluslararası ünlüler tarafında da farkedilen Unutur'a şimdi dünyanın her yerinden siparişler geliyor. Öyle ki Unutur'un eserleri ABD Başkanları Clinton ve Bush'a kadar ulaşmış.

TARİHİ ESER OLACAK


Bir eseri 3 gün ile 15 gün arasında tamamlayan Unutur'un yaprağı ABD'de yetişen Difenbahya ağacına özgü. Özel bir dokusu ve dayanıklılığı var. Unutur, bu eserlerin dünyada eşi benzeri olmadığı ve tamamen el emeği göz nuru olduğu için ileride tarihi eser niteliğine kavuşacağına da dikkat çekiyor.

JAPOLAR ONDAN DERS ALIYOR


Hülya Kalaycı Unutur, Türkiye'de yaşayan bazı Japon kadınların bu sanatı öğrenmek için kendinden ders aldığını da ifade ediyor. "Bizim gençlerimiz biraz sabırsız. Bu sanat önce çok ilgilerini çekiyor, fakat işe başladıktan kısa bir süre sonra sıkılıp eğitimi terk ediyorlar" demeden de edemiyor.

BÜROKRASİ HEDİYESİ


Unutur, eserlerinin pek çok siyasi ya da üst düzey devlet görevlileri tarafından özel konuklarına hediye olarak da verildiğini dile getirerek "Bunlar arasında daha çok yaprağa işlenmiş Çanakkale Şehitler Anıtı, hat sanatları, dini figürler yer alıyor" açıklamasında bulunuyor.

Haberin Devamı