Ekonomi Tek endişe popülizm

Tek endişe popülizm

Paylaş
Tek endişe popülizm

Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker mevcut politikalar korunduğu takdirde Türkiye'nin kredi notunun uzun vadede yukarı yönlü olduğunu söyledi

Seçimler sorun olabilir

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, Türkiye için en önemli endişe kaynağının seçimler olduğunu söyledi.

Berker, “Popülist politika ve uygulamalarla mali disiplinden sapılması olağandır” dedi. Euromoney’nin panelinde konuşan Berker, G20’lerin ekonomik ve siyasi olarak önem kazandığını belirterek, Türkiye’nin burada güçlü bir üye olduğunu hatırlattı.

Avrupa kayıtsız kalıyor

Ayşe Botan Berker, Türkiye’deki reform sürecine ilişkin soru üzerine, “Reformlarda yorulma, yavaşlama var” dedi. Bunun reformlara Avrupa Birliği’nin (AB) verdiği tepkiden kaynaklandığını belirten Berker, “Türkiye yapısal-sosyal çok reform yaptı. Ancak AB’den olumlu geri dönüş olmadı. ‘Neden yapıyoruz?’ diye soruluyor. ’Kendimiz için’ denilse de AB’den bir yumuşama bekliyoruz. Ama gelmiyor” diye konuştu.

Olumlu haberler geliyor

IMF ile ilişkiler konusunda ise Ayşe Botan Berker, IMF’den ucuz fon alınmış olsaydı bunun büyümeyi ne kadar teşvik edeceğinin bilinmediğini belirtti. Berker, Türkiye’nin bugünkü durumunun IMF parası olmadan da iyi olduğunu ifade etti.

Mali açıdan Türkiye haberlerinin olumlu olduğunun altını çizen Berker, ancak Türkiye için en önemli endişe kaynağının gelecek seçimler olduğunu vurguladı.

Koalisyon da fark etmez

Mevcut politikalar korunduğu takdirde Türkiye’nin kredi notunun uzun vadede yukarı yönlü olduğunu söyleyen Berker, “Bir sonraki not artışının zamanını tahmin etmek zor” dedi.

Berker, “Türkiye’de bundan sonraki seçimden koalisyon hükümeti çıkması, beklenen not artışına ilişkin değişiklik yaratır mı?” sorusunu, “Hayır önemli olan hükümet politikalarıdır” Ayşe Botan Berker şeklinde yanıtladı.

Artık bir ileri vitese geçme zamanı

Panelde konuşan Akbank Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’nin artık bir ileri vitese geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Dinçer, gelecek açısından Türkiye’nin karşısındaki iki önemli konuyu sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması ile yerli ve yabancı yeni yatırımcıların cezbedilerek gerekli istihdam düzeyinin sağlanması olarak sıraladı.

Küresel ekonomideki güç kaymasına dikkat çeken Dinçer, gelişmekte olan piyasaların önem kazandığının kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

‘Benim söylediğim oldu’

Türkiye’nin bölgesinde hem ekonomik hem siyasi açıdan giderek daha fazla sorumluluk üstlendiğini kaydeden Dinçer, geçen yılki Euromoney konferansında dile getirdiği “Türkiye’de ekonomik toparlanma çok hızlı olacak” öngörüsünün gerçekleştiğini ifade etti

. Suzan Sabancı Dinçer, “Üç şekilde gelişiyoruz, ülkenin bankacılık sektörü çok güçlü, güçlü bir bütçe, mali disiplini ve fevkalade büyümeye odaklı piyasası var. Türkiye bugün artık bir ileri vitese geçmeye hazırdır” diye konuştu.

2

Haberin Devamı