Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tek kalan yumurta işe yarar ama...
HABERİ PAYLAŞ

Tek kalan yumurta işe yarar ama...

Haberin Devamı

Ergenlikte kabukulak geçiren erkeklerde yumurta şişip dumura uğruyor, görevini yapmaz oluyor. Geride kalan onun görevini üstleniyor. Onda da varikosel gibi bir sorun varsa işler zorlaşabilir ama yine de baba olmanız için ümit var!

SORU: Tek yumurtam var

21 yaşındayım. 17 yaşındayken kabakulak orşidi geçirdim. Sağ yumurtam şişti. 1 ay önce kasıklarım ve orşit geçiren yumurtam ağrımaya başladı. Doktora gittim, tahlil yaptırdı. Sperm sayım azmış.

Şişen testisim çürümüş. Bir de varikoselim varmış. Yumurtam olmadığına göre ameliyat şart mı? İleride çocuğum olur mu?

CEVAP

Detaylı tetkiklerinizi bilip muayene etmeden kesin bir yorum yapmak zor olmakla birlikte, ergenlik döneminde geçirdiğiniz kabakulak hastalığı sırasında sağ yumurtanızın da etkilendiği ve daha sonra dumura uğradığı anlaşılıyor.

Sol yumurtanızın da varikosel nedeniyle yeterli sayıda sperm üretemediği anlaşılıyor. Bu durumda varikosel ameliyatı sizin için faydalı olacaktır. Ama tek yumurtalı olduğunuzdan mutlaka ehil ellerde ve mikrocerrahi teknik ile ameliyat olmanızı öneririm, tek kalmış olan yumurtanızın zarar görmemesi çok önemli.

SORU: Cinsel isteğim yok oldu, neden?

43 yaşındayım. Yeni evliyim. Evlenince hem istek hem güç yok oldu. Yaptığım total testosteron ve idrar testlerinin hepsi normal çıktı. Mastürbasyonda sorun yok. Ne yapabilirim?

CEVAP

Bu şekilde cinsel isteğin kısa bir süre içinde yok olması hem psikolojik hem de fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.

Öncelikle bir üroloji uzmanına başvurarak daha detaylı tahlil ve muayenenizi yaptırmalısınız. Herhangi bir rahatsızlık saptanmaz ise bir psikiyatrist ile görüşmeniz gerekecektir.

SORU: Acaba çocuğumuz olur mu?

26 yaşındayım ve 2 yıldır evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Eşimde sorun yok. Ben üroloğa başvurdum. Varikoselim varmış, ameliyat olmalıymışım. Ameliyat oldum. Ameliyattan önce 18 milyon olan sperm sayısı şimdi 11 milyona düşmüş. Canlılık oranı da sıfır.

Doktor bana ilaçlar verdi, 4’üncü kutunun ortasına geldiğimde sperm testi yapılacağını söyledi. Bu ilaçların bana faydası olur mu?

CEVAP

Varikosel ameliyatından sonra sperm sayısının azalması ve spermiyogram değerlerinin daha kötü olması istenen bir durum değildir. Tek bir spermiyogram ile bu durum kanıtlanamaz.

Son günlerde geçirdiğiniz ateşli bir hastalık, örneğin grip spermiyogramınızda bu gibi geçici bir değişikliğe sebep olmuş olabilir.

Varikosel ameliyatının bizim önerdiğimiz mikrocerrahi teknik ile yapılmaması sonucu ortaya çıkabilecek varikoselin devam etmesi, lenf yollarının zarar görmesi sonucu yumurtanın zarları arasına fazlaca sıvı toplanıp hidrosel oluşması, hatta ameliyatta testis damarlarının zarar görmesi de bu gibi bir duruma neden olabilir.

Bir süre daha bekleyerek bu konuda uzman bir kuruluşta sperm tetkikinizi yenilemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder