Opr. Dr. Hande Akbaş Tek olması anneliğe engel değil
HABERİ PAYLAŞ

Tek olması anneliğe engel değil

Haberin Devamı

Bazı sorunlar nedeniyle kadının bir tüpü ve yumurtalığı alınabilir. Kalan tüp sağlamsa kadının gebe kalmasında sorun çıkmaz. Ama diğeri de zarar görmüşse işler zorlaşabilir.

İşe yaramadı

28 yaşındayım, bekarım. 5 aydır adet gööremiyorum. Kan ve hormon tahlillerimde sıkıntı çıkmadı. Verilen sööktürücü de işe yaramadı. Ne yapmalıım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunuz olabilir. Ama emin olmadan önce muayene olmanız, yumurtalıklarınıza ultrasonla bakılması gerekir. Hangi hormon tetkikleri yapıldı? Onları da değerlendirip eksik test varsa mutlaka yapılmalıdır. Nadiren genç yaşta yumurtalık rezervinin aşırı azalması sonucu da adet düzensizliği ve söktürücülere yanıt alamayabiliyoruz. Bu sebeple üreme tıbbı konusunda uzman bir kadın doğum uzmanına başvurun.

Hangi testler yapılmalı?

36 yaşında kızım. 2 yıl önce annemi yumurtalık kanserinden kaybettim. Yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, maalesef ailede birinci derecede akrabalarda jinekolojik kanser varsa bunun tekrarlama ihtimali var. Düzenli ultrasonlarla yumurtalık kanserini erken yakalamak mümkün. Ama yumurtalık kanserleri genellikle ileri evrelerde bulgu verdiğinden ancak yüzde 20’si erken yakalanır. Bu sebeple sıkı takibiniz önem taşıyor. Kanda CA 12-5 gibi belirteçler bakılabilir. Bu da ancak kanser başladıktan sonra yükseldiğinden hastalığın seyrinin takibinde bakılması daha aydınlatıcıdır.

Tek tüpüm var

30 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım alındı. 9 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızdaki evli çiftlere 1 yıl korunmasız ilişki ile deneme yapmalarını, gebelik bu oluşmuyorsa doktora başvurmalarını öneririz. Ama durumunuz farklı. Geçirmiş olduğunuz muhtemel karın içi enfeksiyon nedeniyle sol yumurtalık ve tüpünüz alınmış. Yaşınız genç olduğu için normalde tek yumurtalık ve tüple de hamile kalmanız beklenir. Ama geçirmiş olduğunuz enfeksiyon diğer tüpü etkilemiş olabilir. Böyle bir durumda gebelik güçleşir, dış gebelik riski artar. Bu sebeple rahim filmi çektirerek geri kalan tüpünüzde hasar oluşmuş mu kontrol ettirin. Ardından doktorunuzdan yardım isteyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder