Dünya Tek Türk bile yargılanamaz

Tek Türk bile yargılanamaz

Paylaş
Tek Türk bile yargılanamaz

Tek Türk bile yargılanamaz

İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan filoya düzenlediği operasyonun ardından gemilerdeki bazı Türk vatandaşlarını Hamas’a ve teröre destek verdikleri iddiasıyla mahkemeye çıkartma yönündeki hazırlığı iki ülke arasındaki krizi tırmandırdı.

Haberin Devamı

Latin Amerika ziyaretini yarıda keserek Ankara’ya dönen Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk vatandaşlarının yargılanmasını önlemek için ABD üzerinden İsrail’e ültimatom gönderdi.

Erdoğan, “Vatandaşlarımız mahkemeye çıkartılmaya kalkışılırsa biz de bu olayın arkasındaki büyüğünden küçüğüne herkes için yargı süreci başlatır ve İsrail ile diplomatik ilişkimizi keseriz” dedi.

24 SAAT İÇİNDE BIRAKIN

Erdoğan’ın Salı gecesi 23.00 sularında Obama ile yapacağı telefon görüşmesi öncesinde gözaltındakilerin 24 saat içinde serbest bırakılması konusunda garanti istendi. Aksi halde görüşmenin olmayacağı Washington’a bildirildi. Ankara’nın bu talebi yaklaşık 2 saat süren yeni bir diplomatik trafiğe neden oldu.

21.45’te ABD’nin baskısı ile İsrail ajanslara “Bütün Türkleri serbest bırakma” kararını açıkladı. Beklenen açıklama İsrail’den gelince, Obama ?Erdoğan görüşmesi gerçekleşti. Obama, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede bu ay Ottowa’da yapılacak uluslararası toplantıda yeniden görüşme sözü verdi ve o toplantıda İran ile İsrail konusunu görüşeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Obama, “İkimiz de hazırlıklı gelelim ve iki konuyu ayrıntılı konuşalım, kararlarımızı verelim” dedi. İsrail’in Türk vatandaşlarını yargılamaya hazırlandığı yönündeki sinyaller, Salı günü Ankara-Washington hattını kilitledi.

Saldırı konusunda uluslar arası soruşturma ve Gazze’den ablukanın kalkmasını İsrail ile normalleşme için önkoşul olarak koyan Ankara, bu süreçte Türk vatandaşlarının tek bir tanesinin bile mahkemeye çıkartılması durumunda diplomatik ilişkilerin tamamen kesileceğini bildirdi.

ÜLTİMATOMUN DETAYLARI

Türkiye’nin Washington üzerinden İsrail’e gönderdiği ültimatomun detayları şöyleydi:

İsrail’den 72 mil, Gazze ablukasından ise 64 mil uzakta uluslararası sularda geminin bayrak ülkesinin ya da kaptanın izni alınmadan yapılan baskın için hiçbir gerekçe gösterilemez. İsrail, böyle bir yöntem ile gözaltına aldığı hiç kimseyi sorgulamak için hukuki otoriteye sahip değildir.

İsrail derhal ölü, diri, yaralı tüm vatandaşların Türk makamları tarafından Türkiye’ye getirilmesi iznini vermezse diplomatik ilişkiler kesilir.

Haberin Devamı

Eğer tek bir Türk vatandaşı bile yargılanırsa Türkiye bu kararın arkasındaki en yukardan aşağıya tüm İsrailli yetkililer için yargılama sürecini başlatır.

İsrailli yetkililerin gıyabında yapılan yargılamanın ardından sonuçları da takip edilir. Bu kişilerin Türkiye’ye girişlerinden Türk hava sahasını kullanmalarını engellemeye varana kadar tedbirler alınır. Gerekirse Interpol’dan bülten çıkartılması bile gündeme gelebilir. Talepleri kabul ettiler Ankara’nın resti üzerine İsrail’in sorgulama kararından geri adım attı.

Ankara, tahliye sürecini kontrol etmek üzere Türkiye’den bir heyet gönderilmesi talebini de kabul ettirdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Başbakan’ın başdanışmanı Nabi Avcı ve iki milletvekilinden oluşan heyet İsrail’e gitti. İsrail, serbest bıraktığı aktivistlere imzalattırdığı belgelerin hukuki geçerli olmadığını da kabul etti.

HÜRRİYET