Tamer Heper Tek yönetim olacak
HABERİ PAYLAŞ

Tek yönetim olacak

Haberin Devamı

İki ayrı parselde 55 müstakil konutlu bir sitede oturmaktayım. İki yönetim planı yapılmış, bu durumda iki parsel için iki yönetici gerekmez mi? ● N.E.

Yanıt vermeden önce biraz geriye gideceğim. 2007’ye kadar durum şöyleydi: Her parsel için ayrı yönetim planı ve ayrı yönetim. Şayet birlikte yönetilmek için tek yönetim planı yapılsaydı kabul görmezdi. 2007’de toplu yapı sistemine geçildi ve aynı proje dahilinde inşa edilen sitelerde birden çok parsel olması durumunda toplu yapı yönetim planı yapılması mecburi oldu. Böylece de tüm sitenin tek yönetim ile idare edilmesi imkanı ortaya çıktı.

KALABALIK SİTELERDE ZOR

Ancak toplu yapı yönetim planı yapılmasında zorluklar da yok değil. Örneğin toplu yapı yönetim planının tapu müdürlüklerinde kabul görmesi için bağımsız bölüm maliklerinin yarıdan bir fazlasının oyu gerekiyor. 55 bağımsız bölümlü bir sitede bu bir dereceye kadar mümkündür ama çok kalabalık sitelerde büyük problem olur. Zira yeni yapılan bir yönetim planının yüzlerce kişi tarafından kabul görmesi oldukça zordur.

ANLAŞMA SAĞLANAMAZ

Kalabalık sitelerde yüzlerce kişiyi bir salonda toplamanın güçlüğü yanında, toplantılara az kişi katılır. Yeterli sayıda kat maliki katılsa bile aidat ödemelerinde ve masrafların bölüştürülmesinde anlaşma sağlanamaz. Herkes bunu bir fırsat bilip kendi lehine avantaj sağlamaya çalışır ve işler çıkmaza girer. Bir bina yapılırken yönetim planı arsa sahibi veya müteahhit tarafından yapıldığı için problem çıkmamakta ama kalabalık mahallerde herkesi ikna mümkün olmamaktadır. 2007’de çıkan kanundan bu yana toplu yapı yönetim planını yapabilen az sayıda siteye tanık oldum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder