Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tek yumurta işe yarar
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurta işe yarar

Haberin Devamı

Ergenlikte kabakulak geçiren erkeklerde yumurta şişip dumura uğruyor, görevini yapamaz oluyor. Geride kalan onun görevini de üstleniyor. Ancak onda da varikosel gibi bir sorun ortaya çıkarsa işler biraz zorlaşabilir ama yine de baba olmanız için ümit var!

SORU: Baba olabilir miyim?

24 yaşındayım. 17-18 yaşlarındayken kabakulak orşidi geçirdim. Sağ yumurtam şişti. Doktor gözetiminde şişlik indi. 1 ay önce orşit geçiren yumurtam ağrımaya başladı.

Doktora gittim, sperm sayım azmış. Ayrıca şişen testisim çürümüş. Bir de varikoselim varmış. Bir yumurtam olmadığına göre ameliyat şart mı? İleride çocuğum olur mu?

CEVAP

Detaylı tetkiklerinizi bilip muayene etmeden kesin bir yorum yapmak zor olmakla birlikte, ergenlik döneminde geçirdiğiniz kabakulak hastalığı sırasında sağ yumurtanızın da etkilendiği ve daha sonra dumura uğradığı anlaşılıyor. Sol yumurtanızın da varikosel nedeniyle yeterli sayıda sperm üretemediği anlaşılıyor.

Bu durumda varikosel ameliyatı sizin için faydalı olacaktır. Ama tek yumurtalı olduğunuzdan mutlaka ehil ellerde ve mikrocerrahi teknik ile ameliyat olmanızı öneririm, tek kalmış olan yumurtanızın zarar görmemesi çok önemli!

SORU: Cinsel isteğim yok oldu, neden?

43 yaşındayım. Yeni evliyim. Evlenmeden önce cinsel hayatım vardı. Evlenince yok oldu. Total testosteron ve idrar testlerinin hepsi normal çıktı. Mastürbasyonda sorun yok. Ne yapayım?

CEVAP

Bu şekilde cinsel isteğin kısa bir süre içinde yok olması hem psikolojik hem de fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Öncelikle bir üroloji uzmanına başvurarak daha detaylı tahlil ve muayenenizi yaptırmalısınız. Herhangi bir rahatsızlık saptanmaz ise bir psikiyatrist ile görüşmeniz gerekecektir.

SORU: Sperm sayım düştü

24 yaşındayım ve 1.5 yıldır evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Üroloğa başvurdum. Varikoselim varmış, ameliyat oldum. Ameliyattan önce 18 milyon olan sperm sayısı 11 milyona düşmüş. Canlılık oranı sıfır. Doktor bana ilaçlar verdi, 4’üncü kutunun ortasına geldiğimde sperm testi yapılacağını söyledi. Bu ilaçların bana faydası olur mu?

CEVAP

Varikosel ameliyatından sonra sperm sayısının azalması ve spermiyogram değerlerinin daha kötü olması istenen bir durum değildir. Tek bir spermiyogram ile bu durum kanıtlanamaz, son günlerde geçirdiğiniz ateşli bir hastalık, örneğin grip spermiyogramınızda bu gibi geçici bir değişikliğe sebep olmuş olabilir.

Varikosel ameliyatının bizim önerdiğimiz mikrocerrahi teknik ile yapılmaması sonucu ortaya çıkabilecek varikoselin devam etmesi, lenf yollarının zarar görmesi sonucu yumurtanın zarları arasına fazlaca sıvı toplanıp hidrosel oluşması, hatta ameliyatta testis damarlarının zarar görmesi de bu gibi bir duruma neden olabilir.

Bir süre daha bekleyerek bu konuda uzman bir kuruluşta sperm tetkikinizi yenilemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder