Gündem TEKEL çadırları kaldırılıyor

TEKEL çadırları kaldırılıyor

Paylaş
TEKEL çadırları kaldırılıyor

TEKEL çadırları kaldırılıyor

TEKEL işçilerinin, 78 gündür eylemlerini sürdürdüğü çadırlar bugün kalkıyor.

Başbakan tarafından verilen sürenin dolmasına bir gün kala Danıştay'ın verdiği karar ile yürütmenin durdurulmasının ardından Tekel işçileri direnişlerine 15 - 20 gün mola verme kararı aldı. Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, saat 13.00 itibariyle çadırları kaldıracaklarını, saat 15.00'te de başından beri kendilerine destek olan civardaki esnafı ziyaret edeceklerini söyledi. Eyleme, 15-20 gün mola vereceklerini belirten Türkel, 1 Nisan'da bin işçinin Ankara'ya gelip bir gece kalacaklarını bildirdi. Türkel, ertesi gün düzenleyecekleri basın toplantısıyla belirledikleri eylem takvimini kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

TÜRKEL: İKTİDAR BU SÜRECİ İYİ KULLANSIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve partisinin mensuplarını uyaran Türkel "İktidar partisi bu süreyi iyi kullansın. Sokaklarda rahat gezmelerine izin vermeyeceğiz. Sayın bakanların, başbakanın nerede olursa mitinglerinde, toplantılarında, her yerde TEKEL işçileri olacaktır. 4-C gibi bir ucube çalışma hayatından kalkmadıkça, biz bu mücadeleyi bırakmayacağız" dedi. Türkel, dört sendika konfederasyonunun aldığı 26 Mayıs'taki genel eylem kararı da dahil olmak üzere her türlü mücadele platformunu etkili olarak kullanacaklarını da söyledi.

“ÖZELLEŞTİRME YAĞMADIR, TALANDIR”

Özelleştirmeleri, yağma ve talan olarak tanımlayan Türkel, Türkiye’de gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin bu yağmadan sorumlu olduğunu ileri sürdü. Tek Gıda-İş Sendikasının 20 yıldır özelleştirmeye karşı mücadele verdiğini kaydeden Mustafa Türkel, sendika olarak düşüncelerinin, başbakan Recep TayyipErdoğan tarafından saptırıldığını savundu.



Eylemlerinde ‘Gandi modeli’ uyguladıklarını söyleyen Mustafa Türkel, eylemleri boyunca hiçbir yere zarar vermediklerini söyledi. Mücadeleye başladıkları dönemde Türkiye’de bölünme söylentilerinin çıktığını dile getiren Türkel, 80 gün boyunca her yöreden insanın kardeşçe bir arada yaşadığını söyledi. Türkel, “Bu mücadeleyi Türk halkının kardeşliği olarak görüyoruz ve onlara armağan ediyoruz” dedi.

'SENDİKA ÖNDERLERİ SINIFTA KALDI'

4 Şubat eyleminin birkaç sendikanın katılımı dışında iddia edilenin aksine başarılı olduğunu ifade eden Türkel, bazı sendikaların kendilerine destek vermemesini eleştirdi. Mustafa Türkel, “Konfederasyonumuza bağlı birkaç sendikamız hariç, bu mücadele de sendika önderleri sınıfta kalmıştır. Burada 80 gün boyunca bu mücadelenin nasıl olduğunu görmeden, sendikanın kapısından geçmeyen sendika temsilcileri biliriz” dedi.

Daha önce açıkladığı istifa kararına değinen Türkel, istifa gerekçelerini, yaptığı konuşma çerçevesinde değerlendirilmesini istedi.

DANIŞTAY’IN, 30 GÜNLÜK SÜREYİ İPTAL KARARI

Danıştay'ın dün aldığı, hükümetin 4C statüsünde çalışmak için başvuruda TEKEL işçilerine tanıdığı 30 günlük süreyi iptal eden kararını da değerlendiren Türkel "İyi ki vargı var, dedirtecek adil kararların süresi içinde çıkmasından dolayı yargıya, Danıştay'a teşekkür etmek istiyorum. Anlaşılan o ki, hükümet onun için kızıyor yargıya, onun için operasyonlar yapmaya çalışıyor. Yargıya her türlü haksızlık bizim için mücadele nedeni olacak" diye konuştu.

ANKARA / DHA

2