Gündem TEKEL eylemi Avrupa'ya taştı

TEKEL eylemi Avrupa'ya taştı

Paylaş
TEKEL eylemi Avrupa'ya taştı

Tekel işçilerinin sürdürdüğü eylemlere destek amacıyla Avrupa çapında açlık grevleri yapıldı

Tekel işçilerinin 58 gündür sürdürdüğü eylemlere destek amacıyla Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) eş zamanlı olarak saat 10.00’dan 18.00’a kadar Avrupa’nın 25 kentinde açlık grevi yaptı.

ADHK adına Hamburg’da açıklamalarda bulunan Kures Cömert, TEKEL işçilerinin direnişinin sadece Ankara ve Türkiye’deki emekçileri ilgilendirmediğini, bu sorunun genel bir sorun olduğunu belirterek, "TEKEL işçilerinin direnişi yalnızca Türkiye’de emekten, haktan, adaletten yana olanları bir araya getirip, yalnızca bulunduğu coğrafyayı etkilememekte, aynı zamanda küresel ekonomik krizin kıskaca aldığı Avrupa emekçileri için de bir umut olmaktadır" şeklinde konuştu.

'EYLEMLERİ YAYARIZ'

TEKEL işçilerine destek amacıyla tüm emekçileri dayanışmaya çağıran ADHK yetkilileri, TEKEL işçilerinin taleplerinin devlet tarafından yerine getirilmemesi durumunda, açlık grevi eylemlerini Avrupa çapında sürdüreceklerini ve yayacaklarını bildirdi. Yetkililer ayrıca, 18,19 ve 20 Şubat 2010 tarihlerinde Almanya’nın Köln kentinde, çeşitli sivil toplum örgütünün de destek vereceği 3 günlük açlık grevi yapılacağını kaydetti.

DİYARBAKIR TEKLİF SUNDU

* Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün, belediye başkanları Ak Parti’den olmayan İzmir ve Diyarbakır belediyelerine seslenerek, “Tekel’in işletmelerini bu belediyelere verelim, onlar da işçileri işe alsın” demişti. Bu teklife Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yanıt verdi. Baydemir, kendisini ziyaret eden Tekel işçilerine hitap ederken, “Üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız” dedi.

* Türkiye’de 2 bin 500’e yakın yerel yönetim olduğunu ifade eden Osman Baydemir, “Bu emekçi arkadaşlarımızı bu belediyelere dağıtabiliriz” diye konuştu. “Diyarbakır açısından neredeyse tek bacası tüten işletmenin Tekel olduğunu” belirten Osman Baydemir, ikinci bir öneride bulunarak şöyle dedi: “Onun özelleştirilmesi büyük bir haksızlıktır. Bir önerimiz de Tekel’in tekrar işletmeye alınmasıdır.”

ÇOCUKLARDAN MEKTUP VAR

Tekel işçilerinin eylemine çocukları da mektuplarıyla destek verdi. İki aydır eylemdeki anne ve babalarına hasret kalan çocuklar, mektuplarında sadece özlemlerini dile getirmekle kalmadılar, okuyanlar aracılığıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’a da seslendiler.

* Onlar yiğittir: “Sendika başkanı, mektubumu Meclis’te okuyun, Başbakan dinlesin: Tekel işçileri yiğittir. Bu kışta Ankara’nın içinde Tekel işçileri için elini vicdanına koy Başbakan, ver bu işçilerin hakkını. Ölmek var dönmek yok, yiğitler, hakkınızı almadan dönmeyin.” (Fatma Deniz Arslan, 4’üncü sınıf)

* Yetim hakkı yiyorsunuz: “Sevgili Başbakan, lütfen babamı işten çıkarmayın, babamın iş arkadaşlarını da çıkartmayın. Çünkü o işçilerin mesleğinden alıkoyarsanız, çocuğuna yiyecek içecek vb. eşyalar alamaz. Ve bunun sorumlusu siz olursunuz. Çünkü siz diyorsunuz ki ‘yetim hakkı yenilmez.’ Asıl siz yetim hakkı yiyorsunuz. Tekel işçilerinin çocukları arasında yetim olanlar var.” (Büşra Gümüş, Lise 1)

2