Ekonomi Tekel eylemini bitiren karara hükümet itiraz etti

Tekel eylemini bitiren karara hükümet itiraz etti

Paylaş
Tekel eylemini bitiren karara hükümet itiraz etti

Danıştay'ın işçi lehine verdiği yürütmeyi durdurma kararı üst mahkemeye taşındı

Özelleştirmeyle başladı

Tekel’in 2008’de özelleştirilmesinden önce, işçiler çeşitli eylemler gerçekleştirmişti. Hükümet özelleştirme karşıtı bu eylemleri, işçilere iş garantisi vererek durdurmuştu.

Ancak konuyla ilgili düzenleme hayal kırıklığı yaratmıştı. Hükümet, yaklaşık 12 bin işçiyi önce kamudan atıp, sonra memur yasasının ‘4-C’ (geçici işçi) statüsüne göre istihdam etme kararı vermişti.

Bunun üzerine Tekel işçileri Ankara yolunu tutmuş ve Türk-İş Genel Merkezi önündeki ünlü oturma eylemini başlatmıştı.

İşçiler süre kazandı

Tekel işçileri, her ilin ayrı ayrı kurduğu çadırlar nedeniyle ‘çadırkent’ diye de anılmaya başlanan eylem alanında, tam 76 gün kaldı.

İşçilerin eylemi bitirmeye razı olması ise Danıştay’dan gelen bir karar sayesinde oldu. Danıştay 12’nci Dairesi, Tekgıda-İş sendikasının başvurusu üzerine, hükümetin 4-C’ye geçişi 30 günle sınırlayan kararını, hukuka aykırı buldu.

3 Mart’ta taraflara tebliğ edilen karar, Tekel işçisine, 4-C’de gelinen noktayı ve yapılabilecekleri etraflıca düşünecek bir süre olanağı tanımıştı.

Kısmi uzlaşı sayılmıştı

Ancak dün hükümetin, Tekel eyleminde ‘kısmi uzlaşı’ gibi görülen karara ‘sessiz sedasız’ itiraz ettiği öğrenildi. Hükümet, 3 Mart’ta aldığı tebligatı bir haftalık itiraz süresinin son gününde, yani 10 Mart’ta Danıştay Genel Kurulu’na götürmüştü.

İtirazda, şirketleri özelleştirilen işçilerin 4-C’ye geçirilmesi düzenlemesinin ‘iyi niyetle’ ve ‘bütçe imkanları’ çerçevesinde yapıldığı belirtildi. Ardından 4-C’ye geçmek için tanınan 30 günlük düşünme süresinin yeterli olduğu savunuldu.

İyileştirmeler yapıldı

Hükümetin itirazında, 5 Şubat tarihinde, 4-C kapsamında çalışanlar için bir dizi iyileştirme de yapıldığı hatırlatıldı.

Tekel işçilerinin eyleminin ikinci ayında hükümet ile Türk-İş arasındaki görüşmeler sonucu 4-C’ye yeni haklar eklenmişti. Bu haklar, ‘işçinin bir yıl içinde maksimum çalışma süresinin 10 aydan 11 aya çıkarılması, ücretli izin, kıdem tazminatı ve daha yüksek maaşı’ kapsıyordu.

Ancak kadrolu işçiyi geçici işçiye çeviren 4-C’nin kendisinden vazgeçilmeyince uzlaşma sağlanamamıştı.

2

Haberin Devamı