Ekonomi 'TEKEL işçileri asıl şimdi yatarak para alıyor'

'TEKEL işçileri asıl şimdi yatarak para alıyor'

Paylaş
'TEKEL işçileri asıl şimdi yatarak para alıyor'

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, 'TEKEL işçileri asıl şimdi yatarak para alıyor' dedi

Türk -İş’e Bağlı Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçilerinin düzenlemenin yanlış yapılması nedeniyle asıl şimdi yatarak para aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Tek Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkanlığı’nda basın toplantısı yapan Türkel, yaklaşık 8 ay TEKEL işçileri ile çok önemli bir sendikal mücadele örneği sergilediklerini belirtti. ‘Kapatılamaz’ denilen dev tesislerin kapatıldığını anlatan Mustafa Türkel, “Orada çalışan arkadaşlarımız 4-C gibi, bizim iç hukukumuza, devletlerarası anlaşmalara ve anayasamıza aykırı bir düzenlemeye zorunlu olarak mecbur edilmek istendi. TEKEL mücadelesinin sonunda Danıştay 4-C’nin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi. Önümüzdeki günlerde yüksek mahkeme kararını verecektir. İnanıyoruz ki yüzde 99 iptal çıkacaktır” dedi.

‘HÜKÜMET YENİ DÜZENLEME YAPMADI’

Bu süre içerisinde hükümetin düzenleme yapmasını beklediklerini kaydeden Türkel şöyle konuştu:
“Hükümet hatasını fark etti. Şu ana kadar bir düzenleme ise yapmadı. 4-C’ye gönderilmek istenen TEKEL işçileri de, ‘iş kaybı tazminatı’ dediğimiz tazminatlarını alıyorlar. Hani Maliye ve Çalışma Bakanı, ‘yatarak para aldırmayacağız’ diyordu. O düzenlemeyi haksız ve yanlış yaptıkları için TEKEL çalışanları asıl şimdi yatarak para alıyor. Bu yasaların vermiş olduğu bir hakkı kullanmaktır. Hükümet 4-C’ye götürmek suretiyle yasal hakkını elinden alarak asgari ücret ile çalıştıracakken, bizim başvurumuz üzerine mahkemenin iptali ile asgari ücretin netinin iki katı ücreti sekiz ay boyunca yasal olarak alıyorlar. Bu 4046 sayılı yasada verilmiş bir haktır.”

Haberin Devamı

‘DAĞI TAŞI ANKARA'YA YÜRÜTÜRÜZ’

Düzenlemelerin yapılmaması halinde büyük bir eylem yapacaklarını belirten Tekgıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel Türkel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ağustos ayının ortalarında Türkiye görmediği bir eylemle daha karşı karşıya kalır. Bu sorunu hükümetin bir an önce çözmesi gerekiyor. Aksi taktirde TEKEL işçisi, Tek Gıda İş Sendikası önderliğinde yeni bir mücadele başlatacak ki, Türkiye o 78 günden daha ötesini görecek. Bu anlamda yasal düzenlemelerin yapılarak işçilerin önünün açılmasın arzu ediyoruz. ÇAYKUR’da da sendikal mücadelemiz devam ediyor. ÇAYKUR’u sendikal anlamda yetkisizleştirerek, bunun önünü açmaya çalıştığını düşünenler yanılıyor. ÇAYKUR bizim evimiz gibidir. Özelleştirme sevdalıları ÇAYKUR’u özelleştirmeyi akıllarından geçirmesin. Eğer böyle bir niyetle karşımıza çıkarlarsa, Artvin’den Giresun’a kadar dağı taşı Ankara’ya yürütürüz. Karadeniz otoyolu bile bu yükü taşıyamaz.”

Haberin Devamı

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)