Gündem TEKEL işçileri oturma eyleminde

TEKEL işçileri oturma eyleminde

Paylaş
TEKEL işçileri oturma eyleminde

TEKEL işçileri oturma eyleminde

Tekel işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi önünde üç gün sürecek oturma eylemi dün akşam saatlerinde başladı.

Haberin Devamı

Tekel işyerlerinin bulunduğu illerden otobüslerle Ankara’ya gelen işçiler, Türk-İş Genel Merkezi önünde toplandı.Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş Genel Merkezi’nin balkonundan yaptığı konuşmayla üç gün sürecek oturma eylemini başlattı.

Mustafa Türkel, konuşmasında 32 gün önce ülkenin dört bir yanından tek bir taleple yola çıktıklarını ve 4-C’ye geçirilmek istenmelerine karşı bir kararlılık gösterdiklerini söyledi. "Sanki fabrikaları kendileri özelleştirmiş gibi faturanın işçilere çıkarılmak istendiğini" belirten Türkel, aynı zamanda "hesap sormak için" eylemde olduklarını ifade etti.

Özelleştirme sürecinde işçilerin ekmeğiyle, umutlarıyla oynanmaması gerektiğini dile getirdiklerini aktaran Türkel, şöyle konuştu:"Geleceğimiz elimizden alınarak 4-C’ye gönderilmek isteniyoruz. Buradan sesleniyoruz, yol yakınken yanlıştan dönün. Biz dönmeyiz, vallahi billahi dönmeyiz. Biz hiçbir koşulda 4-C’yi kabul etmeyeceğiz. Özlük haklarımızla başka kamu kurumlarına geçirilmekten başka bir öneriyi kabul etmeyeceğiz. Sayın Başbakan’a çağrımızdır, biz 32 gündür Ankara’nın soğuğunda yiğitçe bir çiçeğin sapını koparmadan adam gibi mücadele ettik adam gibi durduk. Size düşen Sayın Başbakan bu adam gibi duruştan gelen mesajı doğru anlamak elimizi doğru kavramaktır. Bizim sertliğimizi göğsünüzle yumuşatmak ve bu insanları evlerine döndürmektir.

Haberin Devamı

Bu insanlar buraya üç gün boyunca son bir ihtar için oturma eylemine geldi. Üç gün buradayız bekliyoruz. Hakkımızı alana kadar burada ayrılmayacağız."

Taleplerine duyarsız kalınması halinde salı gününden itibaren 10 bini aşkın Tekel işçisinin oturma eylemini açlık grevine dönüştüreceğini bildiren Türkel, Tekel işçisinin direnişini simgesi, demokratik mücadelenin öncüsü haline geldiğini kaydetti.

Türk-İş Genel Merkezi çevresindeki oturma eylemine, hasta olanların dışında tüm işçilerin katılacağını belirten Türkel’in "gece gündüz burada olmaya var mısınız?" sorusuna işçiler, "varız" şeklinde yanıt verdi.

Türkel’in konuşmasının ardından işçiler, yanlarındaki taburelerle Türk-İş Genel Merkezi çevresinde oturma eylemine başladı. İşçilerden bazılarının soğuktan korunmak için battaniyeye sarıldığı görüldü.

Haberin Devamı

DESTEKLER

Türkel’in konuşması sırasında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren de yanında yer aldı.Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de işçilere destek verdi.

Bu arada Sakarya Caddesi civarında çeşitli gıda maddeleri satan seyyar satıcılar da arabalarına "Tekel işçisinin ekmek kavgasını destekliyoruz" yazılı afişler astı.

YARIN MİTİNG VAR

Öte yandan TEKEL işçilerine destek amacıyla Türk-İş’in öncülüğünde yarın Ankara’da "Ekmek, Barış, Özgürlük İçin Demokrasi ve Haklar Mitingi" düzenlenecek.

Türk-İş Yönetim Kurulu, Başkanlar Kurulunun aldığı "sürekli eylem" kararı kapsamında gerçekleştirilecek miting için hazırlıklar tamamlandı.

Teşkilata gönderilen yazıda, konfederasyona bağlı sendikaların mitinge en geniş katılımı sağlamaları için gerekli hazırlıkları yapmaları istendi. Türk-İş, mitinge, son dönemde Tekel işçilerinin eylemine destek veren işçi ve memur konfederasyonlarını, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve dernekleri davet etti.

Haberin Devamı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB mitinge bölgesel destek verme ve Başkanlar Kurulu düzeyinde katılım sağlama kararı aldı. Ayrıca Türk-İş ve Tekgıda-İş tarafında bastırılan binlerce el ilanıyla Ankaralılar mitinge davet edilecek.

Sıhhiye Meydanı’ndaki miting için katılımcılar saat 10.00’da Ankara Garı önünde toplanacak. Kortejin oluşturulmasıyla saat 11.00’de yürüyüşe geçilecek. Katılımcıların Sıhhiye Meydanı’ndaki yerini almasının ardından mitingin saat 12.00’de başlaması planlanıyor.

Mitinge, Ankara dışından katılacakları getirecek otobüsler Atatürk Kültür Merkezi çevresindeki alana park edilecek. Türk-İş gelen otobüsleri park edebilmek için istenen 5 bin lirayı yatırıp, dekontu Alan Müdürlüğüne iletti.

Mitinge katılacaklar kurulacak arama noktalarında polis kontrolünden geçtikte sonra alınacak. Arama noktalarında görevlendirilen Türk-İş ve bağlı sendikaların avukatları, katılımcılara yaşanabilecek olumsuzluklar karşısında yardımcı olacak. Mitingde son dönemde sorunlarla gündeme gelen 3 iş kolundan birer işçi konuşma yapacak.

Haberin Devamı

İstanbul’da eylem yapan itfaiye işçilerinin, şeker fabrikalarının satılmasına karşı çıkan şeker işçilerinin ve iş yerleri kapatıldığı için özlük haklarıyla başka kamu kurumlarına geçmek için 33 gündür eylemde olan Tekel işçilerinin birer temsilcisi mitingde sorunlarını gündeme getirecek.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun da bir konuşma yapacağı mitingde, destek veren kurum ve kuruluşların temsilcileri de katılımcıları selamlayacak. Türk-İş, "Ekmek, Barış, Özgürlük İçin Demokrasi ve Haklar Mitingi"nde çalışma yaşamında son dönemde tartışmaya konu olan uygulama ve çalışmaları gündeme getirecek.

TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR

Miting ve öncesinde yapılacak yürüyüş nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak. Gar önünde başlayacak, Talatpaşa Bulvarı ve Atatürk Bulvarı’nı takiben Sıhhiye Meydanına kadar devam edecek yürüyüş ve 12.00-16.00 saatleri arasında Sıhhiye Meydanında düzenlenecek miting nedeniyle saat 08.00’den itibaren "Atatürk Bulvarı, Osmanlı Kavşağı ile Kızılay Kavşağı arası, Talatpaşa Bulvarı, Ulaştırma Kavşağı ve Hasırcılar Kavşağı arası, Mithatpaşa Caddesi miting süresince, Kazım Karabekir Caddesi Ulaştırma Kavşağı ile Kazım Karabekir Kavşağı arası" zaman zaman trafiğe kapatılacak.