Ekonomi Tekel'de umutlar boşa çıktı

Tekel'de umutlar boşa çıktı

Paylaş
Tekel'de umutlar boşa çıktı

Tekel işçileri dün bütün gün Bakanlar Kurulu toplantısının bitişini bekledi. Ancak toplantıdan gelen teklif 4/C statüsünün korunması üzerine kurulunca uzlaşı sağlanamadı

TEKLİF YETERSİZ KALDI

Geçici işçi (4/C) statüsüne alınarak özlük hakları bitirilmek istenen Tekel işçileri, eylemlerinin 49’uncu gününü Bakanlar Kurulu toplantısından çıkabilecek ‘çözüm’ umuduyla geçirdi. Ancak beklenen çözüme ulaşılamadı. Bakanlar dün Tekel işçileri için hazırlanan yeni teklifi görüşürken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma Bakanı Ömer Dinçer bir ara toplantıdan ayrılıp Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile buluştu. 1.5 saatlik bu ilk görüşmeden bir sonuç çıkmadı ama işçinin umudu arttı.

22 GÜN İZİN BEKLEDİLER

Akşam Bakanlar Kurulu toplantısının bitiminde bakanlar Türk-İş’e nihai teklifi sundu. Ancak görüşme çok kısa sürdü ve uzlaşmasız bitti. Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Şimşek ve Dinçer’le birlikte basının karşısına geçerek işçilere verilen teklifi açıkladı. Buna göre hükümet 4/C’de işçilerin alacağı maaşı 770 liradan 940 liraya yükseltti, statüye kıdem tazminatı hakkı ekledi ve bir yılda en fazla 10 ay olan çalışma süresine 22 gün izin süresi ekledi. Sendikalar ve işçiler ise 4/C’nin kaldırılması ve kadrolu istihdam kararından geri adım atmadı.

GENEL GREV GELECEK

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, görüşmeden sonra işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının başkanlarını acil toplantıya çağırdı. Kumlu, 6 konfederasyon ile birlikte yarın uygulanmak üzere aldıkları bir genel grev kararı olduğunu, Tekgıda-İş Sendikası’nın da açlık grevi kararı bulunduğunu anımsatarak, bunları değerlendirecekleri bildirdi.

AÇLIK GREVİ BAŞLIYOR

Aileleriyle birlikte sayıları 12 bini aşan Tekel işçileri de Kumlu’nun açıklaması sonrası Türk-İş Genel Merkezi önündeki duruşlarını sıkılaştırdı. İşçiler, hükümetin sunduğu iyileştirmelerin 4/C’de çözüm olmadığını, izin hakkı, hastalık izni, çalışma saatleri, iş güvencesi gibi haklarını da bu statüde yitireceklerini söylediler. ‘Genel grev’ sloganları atan işçilere bundan sonra yapılacakları Tekgıda-İş açıkladı: Türk-İş Genel Merkezi önünde bugün açlık grevi başlayacak. Greve katılımlar daha kapsamlı olacak. İlk başta her çadırdan toplam 1500 kişi açlık grevine başlayacak.

YARGITAY: SENDİKA HAKLARI VAR

Tekel işçilerinin sorunu ‘4/C’, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin C fıkrası anlamına geliyor. Bu madde ‘Kamuda bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmette, sözleşme ile çalışan ve işçi sayılmayan kimseleri’ kapsıyor. Hükümet, ‘işçi’ saymadığı bu kişilerin sendika hakkı da olmadığını savunuyordu. Ancak dün Yargıtay’dan çıkan bir karar, önemli bir içtihat oluşturdu.

SENDİKALAR ACİL TOPLANIYOR

Ankara 3’üncü İş Mahkemesi, Büro Memurları Sendikası’nın açtığı davada, 4/C kadrosunda çalışanların sendikalara üye olabileceği kararına varmıştı. Çalışma Bakanlığı bunun üzerine konuyu Yargıtay’a götürmüştü. Yargıtay, kararında iş mahkemesinin kararını onadı ve ‘4/C kadrosunda bulunan kişilerin kamu personeli olduğuna’ hükmetti. Yani siyasetin ‘işçi’ saymadığı bu personeli, hukuk ‘memur’ kabul etti.

ŞENER'DEN MEMUR OLSUNLAR ÖNERİSİ

Bir önceki Ak Parti döneminin özelleştirmeden sorumlu devlet bakanı ve Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Tekel işçileri için ‘memuriyetin’ çözüm olabileceğini söyledi. Kendi döneminde bu işçilerin devlet memurluğuna geçirilmesi üzerine çalıştıklarını belirten Abdüllatif Şener, “Ancak bakanlıktaki görev değişimi sonrasında bu adım atılamadı” dedi. Şener, Tekel işçilerinin 4/C (geçici işçi) kadrosu yerine, 657 sayılı kanun kapsamında memur kadrosuna geçirilmesini önerdi.

MECLİS'TE TARTIŞILACAK

Tekel işçilerinin eylemi bugün Meclis’te gündeme geliyor. MHP, “Çalışma hayatında yaşanan anlaşmazlıklar karşısında, sorumluluklarını yerine getiremediği” gerekçesiyle, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer hakkında gensoru önergesi vermişti. TBMM Genel Kurulu’nda bugün, MHP’nin önergesinin gündeme alınıp alınmaması görüşülecek. Bu arada dün Tekel işçilerini ziyaret eden Almanya Federal Parlamentosu Milletvekili Sevim Dağdelen, 4/C’nin Avrupa hukukuna aykırı olduğunu belirtti.

Mesut Hasan BENLİ

3

Haberin Devamı