Tamer Heper Tekrar veraset ilamı gerekli
HABERİ PAYLAŞ

Tekrar veraset ilamı gerekli

Babam 11 sene önce öldü. Babama ait veraset ilamı aldım ama babamın herhangi bir malı yoktu. Babamın anne ve babasının ise gayrimenkulleri vardı. Onların ölümü ile babam ve kardeşleri bu mallara sahip çıkmış. Babamın ilk hanımından da çocukları var, bunlardan biri mirasla hiç ilgilenmiyor ama diğerleri gayrimenkulleri kullanıyor. Ama ben yararlanamıyorum. Yararlanmak için neler yapmam lazım? A.Ç.

Babanızın ölümü ile nasıl veraset ilamı çıkardı iseniz, dedenizden kalan malvarlığına sahip olabilmek için de dedenizden itibaren veraset ilamı çıkartmak üzere dava açacaksınız. Bu davada dedenizden itibaren mirasçılar belirlenecek. Bu veraset ilamında hayatta kalan son mirasçılar görülür. Dede ve babaannenizden kalan malvarlığının tapuda hayattaki mirasçılar adına tescili bu veraset ilamı ile mümkün olacak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile öncelikle mevcut gayrimenkulleri adınıza tescil ettireceksiniz. Ondan sonra karşınızda muhtelif ihtimaller var. Örneğin mirası aranızda hisselerinize göre pay edebilirsiniz. Anlaşamazsanız mirasın taksimini dava edebilirsiniz. Hepsini hedef almak istemezseniz tek tek ortaklığın giderilmesi talebinde bulunabilirsiniz. Hatta bu yerlerden istifade eden mirasçılardan, hissenize düşecek miktarda kullanma bedeli yani ecrimisil talip edebilirsiniz. Yani işe dedenizden gelen veraset ilamı ile başlayacaksınız.

Yıkılmasını talep edin

Babamızdan miras olarak eski bir ev kalmıştı, babamızın ölümü üzerine bizler de bu evi yıktırdık. Yanımızda komşu parsele ise bir kooperatif bina yaptı ama balkonlarını bizim arsaya taşırdı. Bu durumda hukuki olarak ne yapabiliriz? K.S.

Bir bina yapılırken önce imar durumu alınır, ilgili belediye, talep eden kişiye arsasının alanı içinde kalmak üzere imar durumu verir ve bu alan içine gelecek şekilde hazırlanmış projeyi tasdik eder. İnşaat bu alan içine yapılır. Bu alanı taşan inşaat, proje dışı kaçak inşaattır ve inşaat sırasında belediye tarafından tespit edilir ve tatil tutanağı düzenlenip inşaat mühürlenir. İnşaat bittikten sonra belediye durumu tespit ederse encümen kakarı ile fazlalığın yıkımına karar verir. Belediye yıkımı gerçekleştirmezse bile siz mahkemeye başvurup dava açarak müdahalenin önlenmesini talep edebilir, mahkemece yapılacak tespitten sonra da size taşan kısmın yıkımı için karar alabilirsiniz. Dolayısı ile bir binanın komşu parsele taşması mümkün değildir. Bazı hallerde taşmalarda, yapılan inşaatın değerinin arsa değerinden fazla olması halinde arsanın bu bölümünün parası ödenerek inşaat mahafaza olunur ama bu sizin için geçerli değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder