Sağlık Televizyon konuşmayı geciktiriyor

Televizyon konuşmayı geciktiriyor

Paylaş
Televizyon konuşmayı geciktiriyor

Binlerce çocuk, televizyon yüzünden konuşmayı geç öğreniyor

Yapılan bir araştırmada erkek çocukların dörtte birinden fazlasının, kızların ise yedide birinin, etraflarındaki yetişkinlerin konuşmalarını anlamalarını zorlaştıran televizyon sesi yüzünden konuşma güçlüğü çektiği belirlendi.

İngiltere hükümetine çocuklarla ilgili danışmanlık yapan Jean Gross’un araştırmasında, çocukların yüzde üçünün önemli konuşma problemleriyle karşılaştığı saptandı.

Araştırmaya göre, televizyon seyretmiyor olsalar bile, arka planda duyulan televizyon sesi yüzünden çocuklar büyüklerin söyledikleri sözleri anlamak için özel çaba sarf etmek zorunda kalıyor.

Gross, "Beyinlerimiz makinelerden öğrenmeye göre evrimleşmedi. Bebekler bir yüze tepki vermeye ve ebeveynlerinin yüzlerini tanımaya meyilli" dedi. YouGov tarafından bin ebeveyn arasında yapılan araştırmada, erkek çocukların yüzde 22’sinin, kızlarınsa yüzde 13’ünün konuşmakta ve başkalarını anlamakta güçlük çektiği belirlendi.

Ebeveynlerin dörtte biri de televizyonunun "çoğu zaman" veya "her zaman" açık olduğunu söylediler. Çocuklar genelde ilk kelimelerini 10-11 aylıkken söylüyor. Ancak 3 yaşındaki çocukların yüzde 4’ünün hala konuşamadıkları belirlendi.

Haberin Devamı