Pazar Postası Televizyona bakarak pilates yapmayın
Paylaş
Televizyona bakarak pilates yapmayın

Televizyonda ya da DVD'de verilen dersler eşliğinde pilates yapmak özellikle bel ve boyun sakatlıklarına neden oluyor. Uzmanlara göre, pilates mutlaka uzmanlar eşliğinde yapılmalı

Pilates ve fitness uzman eğitmeni Özlem Demirbaş 8 soruda pilatesle ilgili merak edilenleri anlattı:

Haberin Devamı

 

1) Pilates nedir?

Pilates sistemi vücudun her bölümünü çalıştırmaya yönelik farklı aktivitelere uygun egzersizler içerir. Egzersizler pilates minderi üzerinde ya da özel olarak dizayn edilmiş aletlerle yapılır.

2) Diğer egzersizlerden farkı nedir?

En önemli farkı yavaş ve akıcı hareketlerle uygulanmasıdır. verimli bir çalışma için her egzersizde nefese ve hareketlerin doğru yapılmasına odaklanılır.

3) Pilatesin faydaları neler?

Her 10 kişiden 8’i yaşamının bir döneminde iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu oturuş şekilleri, duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonları kaslarda gerilme, yorgunluk ve spazma yol açıyor. Bu da sırt ve boyun ağrılarına neden oluyor. Pilates zihni vücut hareketlerine, karın-bel-kalça bölgesini geliştirmeye odaklıyor. Denge ve koordinasyonu geliştirerek stresi azaltıyor. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

4) Kimler pilates yapabilir?

Egzersizler güvenli ve kontrollü yapıldığından her yaş seviyesine uygun. Pilates vücudumuzu daha iyi tanımamızı sağlar, faydalarını günlük hayatımızda da hissederiz. Pilates günümüzde fitness kulüplerinde, özel stüdyolarda, rehabilitasyon merkezlerinde ve hastanelerde çeşitli rahatsızlıkları olan kişilerden profesyonel sporculara kadar herkes tarafından kullanılıyor. Hamile kadınlar da egzersiz konsantrasyon ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler. Doğru yapıldığı takdirde sakatlanma riski yoktur.

5) Neden bu kadar popüler oldu?

Pilates dünyada Madonna ile tanındı. Madonna’nın bu egzersizi çok sevmesi pilatesi salgına dönüştürdü. Ülkemizde de son 10 yıldır çok popüler.

6) Pilates zayıflatır mı?

Pilates sırasında yoğun kalori harcanmaz. Pilatesle zayıflamak çok mümkün değil. Çünkü pilates daha çok iskelet ve kas sistemini geliştirmeye yönelik bir egzersizdir. Tabii ki kas kütlesini artırmaya yönelik bir egzersiz olduğu için kişilerin kilo verme süreci daha hızlanır. Ancak kilo vermek için mutlaka bir kardiyo egzersizi ile pilatesi desteklemek gerekir.

Haberin Devamı

7) Televizyon başında ya da dvd ile pilates yapmak doğru mu?

Hayatında daha önce değil pilates, spor yapmamış birinin televizyon karşısında veya DvD eşliğinde pilates yapması doğru değil. Çünkü bedenini kontrol edemez. Bir uzman da yaptığı hareketlerin doğru olup olmadığını denetleyemeyeceğinden ciddi sakatlıklar ortaya çıkabilir.

8) Pilates yapmak isteyenler eğitmen seçiminde nelere dikkat etmeli?

Eğitmenlerinin herhangi bir spor geçmişi olup olmadığını ve pilates konusunda iyi bir eğitim alıp almadıklarını sorgulasınlar. Pilates iyi bir eğitmenle beraber yapıldığında vücutta müthiş sonuçlar yaratır. Fakat işinde uzman olmayan biriyle çalışıldığında da kötü sonuçlar doğurabilir. Eğitmenlerin birkaç günlük kurs görmesi yeterli değil, bu konuda kapsamlı bir programa katılmış olması lazım. İnsan anatomisi, oluşabilecek sakatlıklar konusunda bilgi sahibi olması gerekir.