Ekonomi Telsim borçlarıyla ilgili kriz büyüyor: TMSF parayı tahsil etmekte ısrarlı

Telsim borçlarıyla ilgili kriz büyüyor: TMSF parayı tahsil etmekte ısrarlı

Paylaş
Telsim borçlarıyla ilgili kriz büyüyor: TMSF parayı tahsil etmekte ısrarlı

GSM şirketi Telsim'e, 2004 yılında TMSF el komuştu. 2005 yılında ihaleye çıkılmış ve 2006 yılında da şirket Vodafone'a satılmıştı. Ancak Telsim'in 24 Mayıs 2006 tarihine kadar olan borçları Vodafone'a devreilmemişti. TMSF şimdi Telsim'e borcu olan kullanıcıların peşinde. Avukatlar icra dosyalarıyla Telsim'e borcu olan vatandaşların peşine düşerken tüketici dernekleri tepkili

Murat GÜLDEREN


Tüketicinin Telsim'e olan 10 yıl önceki borçlarını tahsil etmekte ısrar eden TMSF avukatlarına Tüketici Başvuru Merkezi'nden büyük tepki geldi

Teknoyo'nun gündeme getirmesi sonrası kaleme aldığımız "Telsim'de borç krizi, Şikayet yağıyor" haberine ilişkin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde yer alan Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri'den açıklama geldi.

"Telsim’in abone alacaklarına ilişkin dosyaları sözleşmeli hukuk büroları tarafından takip edilmiş ve halen takip edilmektedir. Avukatlar tarafından işlem yapılan dosyaların zaman aşımına uğraması söz konusu değildir" denilen açıklamaya Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu'ndan cevap gecikmedi.

Hukuki dayanağı yok


Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu “24 Mayıs 2006 yılında TMSF’ye devredilen Telsim abonelerinden 10 yıldan eskiye dair alacak talebi ile tüketicileri tehdit edercesine mektuplar gönderilmesi hukuki dayanaktan yoksundur. Şimdi birileri çıkıp beni kast ederek ‘O dernek başkanının açıklamalarına itibar edilmemeli’ mealinde açıklamalarda bulunmaktadırlar. Her şeyden önce bu açıklama kim ve hangi makam sahibi tarafından yapıldıysa açıklanmalıdır. Ben buradayım ve iddia ediyorum. TMSF borçlu olduğu iddia edilen aboneler için her hangi bir kişi veya kuruma borç ödemek durumunda olmadığı gibi borçlu diye peşine düşülen vatandaşlar banka batırıp, içini boşaltmış kişiler de değildir. Üstelik Telsim avukatlarının tüketicilere gönderdiği mektuplar hukuki tehditler içermekte, kişilerin huzur ve sükununu bozmaktadır" açıklamasında bulundu.

Ağaoğlu şöyle devam etti: "Avukatların tehdit ederken gösterdikleri tehdit sopası da İlamsız İcra takibidir. Oysa ‘İlamsız Takip’ adından da anlaşılacağı üzere kesin belge ve dayanağı bulunmayan alacaklar için yapılan takip şeklidir. 7 gün zarfında itiraz edildiğinde takip durur. Ertesinde iddia edilen alacakların kök işlemi tüketici hukuku kapsamında olduğundan alacaklı itirazın iptali ile takibin devamına ve İcra İnkar Tazminatına hükmedilmesi için Tüketici Mahkemesine başvurmak zorundadır."

Yasaya dikkat


Ağaoğlu konuyla ilgili yasaya ilişkin de şu bilgileri verdi: "Tüketici Mahkemesi gerek 28 Mayıs 2014’te yürürlükten kalkmış bulunan 4077 sayılı eski Tüketici Kanununun 22. Maddesinin 5. Fıkrası, gerekse halen yürürlükte olan 6502 sayılı Tüketici kanununun 68. Maddesinin 1. fıkrası gereğince belli miktara kadar alacaklar için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru şartı nedeniyle alacaklının talebini ret edecektir. Nitekim Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 13 Mart 2015 tarihli 2015/10571 Esas ve 2015/8738 sayılı Kararı da bu doğrultuda emsal bir içtihat oluşturmuştur.”

İspat etsinler


Telsim avukatı olduklarını ifade eden kişilerin yasal olarak Tüketici hakem Heyetine başvurması gerektiğine de dikkat çeken Ağaoğlu "Alacaklar ispat edilmeli ve heyetten karar çıkartmalı. Aksi halde yasanın arkasından dolanmak suretiyle insanların bilgi eksikliği ve ürkekliğinden istifade ile haksız kazanç sağlamış olurlar. Tüketici Kanunu 3 bin 480 liraya kadar alacaklarda Tüketici Hakem Heyetlerini görevlendirmiştir. Hukukun temel ilkelerindendir, görev yönünden hususlar kamu düzeninden olduğu için zamana bağlı olmaksızın talep edilmese dahi yargıç tarafında re’sen gözetilir. Yani tüketici 7 günlük süreyi geçirse ve icra takibi kesinleşse bile Tüketici, İcra İflas Kanununun 67. Maddesi uyarınca Tüketici Mahkemesine başvurarak icra takibini usul açısından iptal ettirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

TMSF'NİN SUNUCULARINDA BORÇ SİTESİ VAR


Telsim ’e borcu olan abonelerin, borçlarını sorgulayabildikleri ve ödeme sürecine yönlendirildikleri telsimborcumbitsin.com adlı bir web sitesi bulunuyor. TMSF ’nin sunucularında yer alan bu site üzerinden GSM numarası veya ad ve soyad ile borç sorgulaması yapılabiliyor.


BORÇ VODAFONE'A GEÇMEDİ


Uzan Grubu'nun borçlarından dolayı 2004 yılında TMSF tarafından el konulan Telsim, 2005 yılının sonunda satışa çıkarılmış ve ihaleye en yüksek teklifi veren Vodafone ’a 2006 yılında devredilmişti. Mayıs 2006 ’da Telsim’in tüm varlıkları, lisans hakları ve baz istasyonları Vodafone'a geçmiş ancak Telsim'in 24 Mayıs 2006 tarihine kadar olan borçları Vodafone’a devredilmemişti.

Haberin Devamı