Prof. Dr. Derin Kösebay Temizliğe dikkat edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Temizliğe dikkat edilmeli

Vajinal akıntı pek çok kadının sorunu. Normal koşullarda vajinanın yapısı bakterilerin yaşamayacağı şekildedir. Ancak sık antibiyotik kullanımı, temiz koşulların sağlanamaması yüzünden mikroplarla karşılaşır, enfeksiyon olabilir.

İltihaplanma oldu

22 yaşındayım. Adetim 4 hafta boyunca sürekli koyu kahverengi kokusuz akıntı şeklinde oldu. Sonra adetim 1.5 ay gecikince doktora gittim. İltihaplanma olduğunu söyledi. Akıntım bitti, sonraki aylarda adet düzensizliği başladı. Ultrasona girdim. Doktor, hormon bozukluğu olduğunu söyledi. Tedavisi nasıl olur?

Haberin Devamı

CEVAP: Vajinal akıntı her kadının uygun olmayan koşullarda başına gelebilecek bir durum. Vajinanın normal bir florası (hastalık yapıcı bakterilerin yaşayamayacağı ortamı) vardır. Bu ortam sık sık antibiyotik kullanılması ile vajinanın hijyeninin bozulması veya hastalık yapma gücü yüksek bakterilerle sık temas etmesi sonucu bozulur. Böylece basit, her yerde bulunan bakterilerin bile enfeksiyon yapabilecekleri bir ortam haline gelebilir. Burada yapılacak şey, en kısa zamanda doğru ilaçların yeterli süre kullanılmasıdır. Hastalık kronikleşmeden tedavi sağlanır ve ayrıca enfeksiyonun neden olduğu anlatılarak kadının bundan korunması öğütlenir. Hormonal bozukluklar çok uzun bir konu onu da yeri geldikçe başka bir gün anlatmaya çalışırım.

Adet günü ne kadar ertelenir?

Nişanlımın adet dönemi evlilik günümüze denk geliyor. Adeti ertelemek mümkün mü? Mümkünse kaç gün ertelenebilir? Mutlaka doktora başvurmalı mıyız?

CEVAP: Adet kanamasının ertelenmesi için muhtemel adet tarihinden 10 gün kadar önce doktorunuza başvurursanız gerekli ilaçlarla kanama 10-15 gün kadar geciktirilebilir.

Kist ilaçla geçer mi?

6 yıl önce sağ overim alındı. Kistin iyi huylu olduğu söylendi ve hiçbir ilaç tedavisi görmedim. Akıntı şikayetiyle doktora gittim ve sol over’de 18 mm kist olduğu söylendi. CA125 testim sonucu 38.5 çıktı. Doktor kist için ilaç verdi. Bu hap kisti yok etmek için kullanılır mı?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, yumurtalığınızdaki 18 mm’lik kist normal sayılır. Ayrıca Ca 125’in de normale yakın çıkması beni endişelendirmiyor. Ayrıca doktorunuz da şüpheli bir durum saptasaydı, size bir ameliyat tavsiye ederdi. Kullandığınız ilaç progesteron hormonu içeriyor. Bu ilaç adetlerin düzenlenmesi ve rahim içinin (Endometriumun) normale döndürülmesi için kullanılır. Sizdeki yumurtalık kistine kist demek bile bence zor ve onu küçültmek için bir ilaç kullanılmasına gerek olduğunu sanmıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder