Esra Karayel Temkinli yükseliş sürecek
HABERİ PAYLAŞ

Temkinli yükseliş sürecek

Amerika Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için aldığı kararlar sonrasında piyasalara duyulan güven, borsaları zirveye taşıdı. Yurtiçinde sanayi üretimi ve Merkez Bankası toplantısı sonuçları, piyasaların yönünde etkili olacak önemli gündem maddeleri arasında...

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa, açıklanan olumlu kritik veriler sonrası yükselişine devam etti. Yurtiçinde Ekim enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle yüksek gelmesi, endekse küçük çaplı satışları getirdi. Merkez Bankası’nın raporunda önümüzdeki aylarda enflasyonun kademeli olarak düşeceğini açıklaması ve otomotiv satışlarının geçen yıla göre 3.5 kat artması, yönü tekrar yukarı çevirdi. Amerika’da ise iyi gelen veriler, borsalarda yükselişe neden oldu. Amerika Merkez Bankası Fed’in ekonomiyi destekleyecek paketler sunması alımları hızlandırdı. Borsa, 70 bin 779’dan kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında yurtiçinde Ekim ayı enflasyon rakamları ve Hazine’nin borçlanma ihaleleri takip edildi. İhaleler başarılı geçti. Hazine, toplam dört ihale ile piyasalardan 11.4 milyar TL, kamudan ise 2.0 milyar TL borçlandı. Yurtdışında ise Fed’in açıklamaları izlendi. Bono piyasası: Enflasyona endeksli tahvillerde alımlar oldu. Yeni gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faiz yüzde 7.63 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Dolarda düşüş devam etti ve haftayı 1.3980 liradan kapattı. Gelişmeler sonrası euro 1.9620 lira seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Türkiye açıklanan olumlu ekonomik veriler sonrası birçok ülkeden farklı konumda bulunuyor. Yatırımcılara öncelikle tavsiyem TL ve TL cinsi yatırım araçlarında pozisyon almaya devam etmeleri. Bu hafta yurtiçinde en önemli gündem maddeleri arasında sanayi üretimi ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı yer alıyor. Sanayi üretiminde yavaşlama beklenmemekle birlikte, önceki aya göre düşüş olabilir. Yurtdışında ise veri gündemi bu hafta zayıf. Perşembe günü Amerika piyasaları kapalı olacak. Dünya piyasalarında yukarı yönlü seyrin kısa vade için devam etmesi muhtemel.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtiçinde açıklanan ekonomik veriler izlenecek. Merkez Bankası’nın perşembe günü gerçekleştireceği toplantı da izlenecek. Piyasalar, faiz değişikliği beklemiyor. Bono piyasası: 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 7.60-7.65 aralığında seyretmesi muhtemel. Döviz piyasası: Dolarda zayıf görünüm ve diğer para birimlerinde güçlülük, kısa vade için devam edecek. Dolarda dirençler 1.4000 TL ve yukarıda 1.4200 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.3980 TL ve altta 1.3970 TL’lerde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder