Siyaset Temyize gitmeyerek iyi niyetini göstersin
Paylaş
Temyize gitmeyerek iyi niyetini göstersin

Dink savunmasından dolayı eleştirilen Türkiye'nin mahkumiyetine inanan hukukçular önerdi

AİHM’DE İKİ DAVA BİRLEŞTİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, gazetedeki bir yazısında Türklüğü küçük düşürdüğü iddiasıyla yargılandığı davada 6 ay hapis cezası almıştı.

Hrant Dink, cezaya itiraz ederek AİHM’e (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) başvurmuştu. Hrant Dink başvurudan bir hafta sonra 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de saldırgan Ogün Samast tarafından katledilmişti.

Hrant Dink’in ölümünün ardından ailesi de “Cinayeti niye önlemediniz?” diyerek AİHM’de Türkiye’ye dava açmıştı. İki başvuru birleşmişti.

‘TÜRKLÜĞÜ AŞAĞILADI’

Türkiye bu davaya gönderdiği savunmada “Hrant Dink, Türklüğü aşağıladı. Bu, halkı tahrik eder” demişti. Hrant Dink’in kardeşi Hosrof Dink bu savunmaya “Kanımız dondu” diye tepki göstermişti.

Kamuoyunda ‘skandal’ olarak tepki çeken bu savunma üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Hrant Dink gerekli tedbirler alınmadığı için hayatını kaybetti” demiş ve cuma günü Hrant Dink’in kardeşi Hosrof Dink’i Köşk’e davet etmişti. Gül’ün bu girişimi akıllara “Türkiye savunmasını çekecek mi?” sorusunu getirdi.

‘HATASIYLA YÜZLEŞMELİ’

Hukukçular, Türkiye’nin verdiği skandal savunmanın çekilmesinin ya da değiştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Mahkemeye yakın kaynaklar “AİHM içtihatları çok açık. Karar yüzde 90 Türkiye’nin mahkumiyeti yönünde olacak” dedi.

Hukukçulara göre Türkiye’nin yapacağı en iyi adım, mahkemenin açıklayacağı söz konusu mahkumiyet kararını temyiz etmemek. Hukukçular, “Türkiye, Dink davasında hakkında verilecek mahkumiyet kararını olumlu karşılayarak, kendi hatasıyla yüzleşmeli” önerisinde bulundu.

DAVUTOĞLU DEVREDE

AİHM’in kararını eylül ayında açıklaması bekleniyor. Hükümetin karardan önce savunmaki incitici bölümlerin kendi görüşünü yansıtmadığını bildirmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu hafta Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bu konuyu görüşecek.

Haberin Devamı