Eğitim - Kariyer TEOG'un yerini alan yeni sistem: Soru sayısı çözüm bekliyor

TEOG'un yerini alan yeni sistem: Soru sayısı çözüm bekliyor

Paylaş
TEOG'un yerini alan yeni sistem: Soru sayısı çözüm bekliyor

Eğitimciler, 1 milyon 200 bin öğrenciyi yakından ilgilendiren yeni sistemi tüm yönleriyle değerlendirdi. Ortak görüş ise, yapılacak sınavda ölçme için soru sayısının yetersiz olması

Sevim Demir
sevim.demir@posta.com.tr


"OLUMSUZLUK ORTADAN KALKTI’


İSTANBUL ATATÜRK FEN LİSESİ MÜDÜRÜ MUZAFFER GÜNEŞ:

TEOG’da öğrenciler 2 sınava giriyordu. Sınavlar sonucunda puana göre yerleştirme oluyordu. Bu sistemde, tüm öğrencilerin sınava girme zorunluluğu vardı. Yüzde 50 oranında öğrenci ikametgâhı dışındaki okullara yerleştiriliyordu. Bu da öğrencilerin okula gidiş-gelişlerinde zaman kaybına neden oluyordu. Yeni sistem, bunun gibi birçok olumsuzluğu ortadan kaldırdı.


'BEŞ TERCİH YETERLİ DEĞİL


İELEV AKADEMİK KURUL BAŞKANI PROF. DR. ERHAN ERKUT:

Yeni sınav sistemi eğitime bir yenilik getirmiyor. Netleşmeyen konular var. Bu okulların hangileri olduğu aslında şu anda belli, bu listenin açıklanması neden Mayıs’a bırakıldı? Bu sistemdeki yerleştirme işi de çok karmaşık. Beş tercih de yeterli olmayacak.

'LİSEYE GEÇME STRESİ ARTTI'


EĞİTİM UZMANI ECE KARABONCUK

Yeni sınavla, 3 yıla yayılan konuların içinden 60 soruyla öğrenci seçmek doğru değil. Tercih edilen bazı liselerin kapısında yine yüzlerce öğrenci birikecek. Mahalli yerleştirme denilen şey, şehirleri sadece bölgelere ayırmak mı demek? Her mahallede yeteri kadar öğrenci alacak çeşitte lisemiz var mı? Bu değişikliklerin yarattığı belirsizlik, bazı velilerimizi ve öğrencilerimizi özel okullara yönlendirecek.


EĞİTİM BÖLGELERİ BELİRSİZ


OĞUZKAAN KOLEJİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE EĞİTİM KORDİNATÖRÜ HATİCE YILMAZ

Eğitim bölgelerinin ne anlama geldiği en kısa sürede açıklanmalı. Nitelikli okula öğrenci seçmek için 60 soru çok yetersiz. Soru sayısının artırılması gerekiyor. Sınava girmeyecekler eğitim bölgesindeki 5 okulu mu seçecek yoksa 5 okul türünü mü? Anadolu’daki çocukların İstanbul gibi büyük yerlerde okuma şansı azalacak.


ÖĞRENCİLER NE DİYOR?


Uğur Okulları ve Bahçeşehir Koleji’nin Türkiye genelindeki tüm kampüslerinde yeni sistemin sınav denemesi yapıldı. Öğrencilere 60 soru için 90 dakikalık süre verildi. Sınav sonrası öğrenciler, soru sayısını az bulduklarını belirterek, 6 ve 7’nci sınıfın konularını unuttukları için o sorularda zorlandıklarını söylediler.

‘Soru sayısı az’

Sınava gireceğini ve hedefinin Anadolu veya fen lisesi olduğunu belirten Uğur Okulları öğrencisi Burak Can Çakmak, şunları söyledi: “Soru sayısını az buldum. Biraz daha artırabilirler. Bundan sonra 8’e mi çalışalım yoksa 6 ve 7’ye mi? Bu konuya çözüm getirmelerini bekliyoruz.”

‘Süre az geldi’

Uğur Okulları öğrencisi Yağmur Yardımcı ise, şöyle dedi: “Kesinlikle sınava gireceğim. Soru sayısı ve süre az geldi. Tüm dersler açısından 6 ve 7’nci sınıf derslerinin olması zor. Yeni sistem geç açıklandığı için kısa zamanda geriye dönüp, 6 ve 7’nci sınıf derslerini çalışmak zor görünüyor.”

‘Sistem iyi oldu’

Bahçeşehir Koleji 8’inci sınıf öğrencisi Umut Efe Akdağ, “Yeni sistemin duyurulmasıyla birlikte ilk başta şaşırdım. Çünkü beklediğim gibi bir sistem değildi. Daha çok açık uçlu soru bekliyordum. Yine de iyi bir sistem oldu. Kesinlikle sınava girmeyi düşünüyorum. Çünkü evimin yakınındaki okullar benim hedefim değil” dedi.

‘Zorlayıcı değil’

Yeni sistemin kendilerini çok fazla zorlamayacağını düşünen 8’inci sınıf öğrencisi Karin Dağ ise, “Sınavın iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü açık uçlu soru yok. Soru sayısı daha az” dedi.

ÖZEL OKULLAR ÖNERİ SUNACAK

Özel okulların sınav kararı kesinleşti mi?

Özel okullar, bu yıla mahsus olmak üzere Milli Eğitim’in yapacağı sınavın sonuçlarına göre değerlendirme yapacak. Milli Eğitim’e sunacakları öneriler kabul görmezse; özel okullar kendi sınavını yapacak.

Özel okullar Milli Eğitim’e neler önerecek?

Kolej teinci sınıf konularından olmasını öneriyorlar. Soru sayısının artırılması ve yabancı dil testi de öneriler arasında bulunuyor.

Özel okullar neden sınav yapmıyor?

Özel okullar, veliler ve öğrencilerde daha fazla kafa karışıklığı yaratmamak için bu kararı verdi.

Kayıt takvimi ne zaman açıklanacak?

Özel okullar, devlet liselerine yerleştirmelerden önce kayıt takvimi oluşturmak istiyor.

Sınavın daha eleyici olması için ne öneriliyor?

Öncelikle bilenle bilmeyen öğrenci ayırt edilmeli. Bunun için de ‘3 yanlış 1 doğruyu götürsün’ önerisi var. Binlerce birinci öğrenci çıkmasının önüne geçmek için ayrıştırıcı nitelikte kaliteli soru sorulmalı.

Öğrenci ve veliler ne yapmalı?

Yeni sistem ile ilgili olarak öğrenciler ve veliler endişelenmemeli. Öğrenci sınava girip girmeyeceğine dair karar almalı. Çalışma temposu düşürülmemeli, derslere odaklanılmalı. Yeni sistemin amacı nedir? Bu sistemde, adrese dayalı yerleştirme ağırlık kazanıyor.

8’inci sınıfta kaç öğrenci eğitim görüyor?

1 milyon 200 bin öğrenci var. Yeni sistemle bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ı adreslerine göre liselere yerleşecek. Yüzde 10’luk dilim için ise Milli Eğitim tarafından Haziran ayında bir sınav yapılacak.


TEOG'un yerini alan yeni sistem: Tek sınav yapılacak



TEOG yerine yeni sistem: Marka okul aslanın ağzında

Haberin Devamı