Gündem Tepki gören defilede görsel şölen

Tepki gören defilede görsel şölen

Paylaş
Tepki gören defilede görsel şölen

Mardin'de bazı sivil toplum örgütlerinin 'İçinde cami var, yapılamaz' diyerek tepki gösterdiği ünlü modacı Cemil İpekçi'nin 'Bir Doğu Masalı Dört Mevsim' defilesi, 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi'nde gerçekleşirildi. Defile, izleyenleri adeta büyüledi

Ünlü modacının tepki gören defilesi için Mardin Emniyet Müdürlüğü ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Medreseye 400 metre mesafede kulunan arama noktasında sıkı kontroller yapıldı. Davetli olmayanlar içeriye alınmadı. Defilenin başlamasına 1 saat kala medresede bulunanlar dışarıya çıkarıldı, yeniden kimlik kontrolü yapıldıktan sonra içeriye alındı. Defileyi Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin Belediye Başkanı AK Partili Beşir Ayanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ile davetli 500 kişi izledi.

Haberin Devamı

DAVETLİLERE MEVLANALI KARŞILAMA

Defileye gelenler medrese duvarına ışıklı sistemle yazılan Mevlanı’nın ‘Ne olursan ol yine de gel’ sözleriyle karşılandı. Kentte, defile öncesinde yağan hafif yağış, etkinliğin başlamasına dakikalar kala kesildi. Defilede 15’i erkek 30’u kadın 45 manken, Mardin Cemil İpekçi Moda ve Tasarım Merkezi’nde genç kızlar ve öğretmenlerinin 6 ay bolunca el emeği, göz nuru dökerek hazırladığı 1950’li yılları anımsatan gece ve gündüz kıyafetlerini sergiledi. Tarihi Kasımiye Medresesi’ndeki defilede, davetlilere Türkiye’de ilk kez kullanılan üç boyutlu animasyon efektleriyle 4 mevsim yansıtıldı, yine ilk kez denenen animasyon şov yaşatıldı. Tarihi medresede yaklaşık 1.5 saat süren defile, izleyenleri adeta büyüledi. Mankenler, yöresel kostümleri Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice müzikler eşliğinde taşıdı. Görsel bir şölene dönüşen defilenin finalinde manken Şenay Akay, beyaz elbiseler eşliğinde bir elinde dünya, diğerinde beyaz güvercin ile podyuma çıktı. Akay’ın üzerindeki kıyafette ise her din ve kültürü temsil eden sembol ve figürler yer aldı. Defilenin sonunda medresede bulunalar İpekçi ve menkenleri dakikalarca ayakta alkışladı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer2889","2889","201009","2889-10.jpg");

BARIŞIN SİMGESİ BEYAZ ELBİSE GİYDİ

Defile sonunda Cemil İpekçi, moda ve tasarım atölyesinde elbiseleri hazırlayan genç kızlarla sahneye çıktı. Kızlar, İpekçi’nin çevresinde ellerindeki mumları yarım ay oluşturup yaktı. Barışı simeleyen beyaz kıyafet giyen İpekçi, dünyanın ve bu toprakların hiç kimseye kalmadığını belirterek, “Bu topraklardan ne hükümdarlar, he zalimler, ne güzeller, ne çirkinler gelip geçti. Hepimiz gelip geçiciyiz. Biz, bu topraklar ve Rab arasında bir köprü vazifesi görüyoruz” dedi. Defilenin medresede yapılmasına karşı çıkılıp tepki gösterilmesine atıfta bulunan İpekçi, “Her şerde bir hayır vardır. Bu sayede 20 gündür bütün Türkiye Mardin’i konuşuyor. En büyük ibadet, sanat ve sevgidir. İbadet zaten gönüllerimizdedir” dedi. İpekçi, katkılarından dolayı hükümete ve Mardin Valisi Hasan Duruer başta olmak üzere herkese teşekkür etti. Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin’in medeniyet, sanat, hoşgörü ve kültür kenti olduğunu beliterek, “Keşke bu defilenin yapılmasını tenkit edenlerde burada olsaydı. Sanırım buradaki görsel şöleni görüp yanlış yaptıklarının farkına varırlardı. Biz yolumuza devam edeceğiz. Cemil Bey, gerçek bir Mardin dostu ve aşığıdır” dedi. Vali Duruer, daha sonra İpekçi’ye çiçek ve yapılan bir tablosunu hediye etti.

Haberin Devamı

Ferit ASLAN-Adnan AVUKA-Serdar SUNAR/MARDİN,(DHA)