Pazar Postası Ter koktuğunuzu yüzünüze vuruyorlar
Paylaş
Ter koktuğunuzu yüzünüze vuruyorlar

Ter koktuğunuzu yüzünüze vuruyorlar

Sıcaklar kapıda! Henüz bunaltıcı bir hava yok ama biliyoruz ki çok kısa süre içinde gündüz terleyip gece üşüdüğümüz günler gelecek. Ve ardından da sıcaklardan gece gündüz bunaldığımız günler! Sadece sıcaklardan bunalacak olsak iyi. Sıcak hava her sene olduğu gibi beraberinde ter kokusunu da getirecek.

Hoş soğuk günlerin de çiçek kokularıyla geçtiğini söyleyemeyeceğim. Maalasef yaz kış, sıcak soğuk fark etmiyor, ter kokusunun yaygın olarak rahatsız edici varlığını sürdürdüğü bir ülkeyiz...

Özellikle toplu taşıma araçlarında, daha havasız ve çok kişinin birlikte çalıştığı ortamlarda... Restoranlarda servis yapan garsonların mis gibi yemek kokularından bile iğrenmemize neden olan feci ter kokuları... Mağazalarda kıyafet deneyen saçı, makyajı yerinde zengin hanımların bile ter koktuğundan şikayet eden satış görevlileri olduğunu söylersek durumun ciddiyetini anlarsınız...

Ter kokusu daha çok imkanlarla değil kültürle alakalı bir sorun. Paranın sağlayacağı imkanlara çok az insanın sahip olduğu bir dönem Doğu Bloğu Avrupa’sında bile otobüslerde imkanları olağanüstü kısıtlı insanların mis gibi parfüm koktuğu, efsane değil gerçek...

Su, sabun ve güzel kokulu bir kolonyanın erişilmesi imkansız bir lüks olmadığı Türkiye’de maalesef hala bu ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor. En korkunç olan da ‘hiç öyle olmasını beklemediğimiz’ para kazanan, eğitimli, iyi bir işi olan insanlardan gelen ter kokusu.

Kimi zaman temizlik yapılmadan sıkılmış deodoran kokusuna karışmış halde, kimi zaman da yenilmiş keskin baharatların ağır kokusuna karışmış olarak... Türkiye’deki bir ter sorunu olduğundan bahsetmek abartılı olmaz. Vereceğimiz birkaç rakam zaten durumu ortaya çıkarıyor... Avrupa’da her 100 kişiden 80’i deodoran kullanıyor, Kuzey Amerika’da her 100 kişiden 95’i, İngiltere’de yüzde 85’i deodoran kullanıyor. Türkiye’de ise her 100 aileden 33’ü yılda sadece bir adet deodoran alıyor!!!

Bu site derdinize derman oluyor

Ve ne yazık ki ülkemizde insanlar ter koktuğunu fark etmiyor, fark etse de umursamıyor ya da gözünüzü karartıp uyardığınızda kabul etmiyor. Hemen karşı atağa geçerek “Benim terim kokmaz” diye cevabı yapıştırıveriyor. Durum öyle bir halde ki; hemen hemen herkesin ter koktuğunu söyleyemediği bir arkadaşı ya da yakını var çevresinde. Hayatınızı zaman zaman zindana çeviren bu durumu karşınızdakine maalesef söyleyemezsiniz. İşte www.terkokuyorsun.com isimli site bu müthiş derdinize derman oluyor. Nasıl mı? Sizin yerinize ter kokan arkadaşlarınızı uyarıyor. Üstelik kimliğiniz garantili bir şekilde gizli kalıyor. Mesajı alan, kimden geldiğini asla öğrenemiyor!

Mail adresinize uyarı geliyor

Sitenin kurucusu, web tasarımcısı Gökhan Çancılar. 24 yaşındaki Gökhan Bey, hayatını zindana çeviren ter kokusunun artık canına tak ettiği bir gün siteyi kurma kararı alıyor: “Bir markette arkadaşımla geziyorduk. Birden burnuma acayip keskin bir ter kokusu geldi. Koku arkadaşımdan mı, bir başkasından mı geliyor anlayamadım. Arkadaşım koksaydı söyleyemezdim diye düşündüm. Sonra kafamda bir ampul yandı. Aynı gün bir arkadaşımla birlikte siteyi kurduk” diyor. Diyelim ki bir arkadaşınızın ter kokusundan dertlisiniz. Hemen siteye giriş yapıyorsunuz. İşlem gayet basit ama ter kokan kişinin mail adresini bilmeniz şart. Siteye ter kokanın mail adresini veriyorsunuz. Sistem o kişiye kimin yazdığı belli olmayan “Ter koktuğunu düşünen birileri var, haberin olsun dedik” konulu bir e posta gönderiyor. Maili alan kişinin ister istemez bundan etkilenerek, sorununa hemen çare aramaya başlayacağına şüphe yok.

17 bin kişi ter koktuğunu öğrendi

3 ay önce kurulan siteye ilgi büyük. Şimdiye kadar 40 bin kişi siteye giriş yapmış ve 17.468 kişi site sayesinde ter koktuğunu öğrenmiş (daha doğrusu etrafının bundan rahatsızlık duyduğunu!). Günde ortalama 400-500 e-posta aldığını söyleyen Gökhan Bey “Sitenin ilgi görmesinin sebebi basitlik. İnsanlar siteye girip hınzır bir gülüşle arkadaşının, patronunun, eski sevgilisinin e-posta adresini yazıyor ve bitiyor” diyor ve “Bu e-postayı ben alsaydım çok kötü hissederdim” diye de ekliyor. Siteye şikayette bulunanlardan hiçbir bilgi alınmadığı için ter kokusundan daha çok kadınlar mı yoksa erkekler mi şikayetçi maalesef bilinmiyor...

Ter kokusu nasıl önlenir?

-Öncelikle her gün duş almak şart! Düzenli banyo ciltteki bakterilerin sayısını kontrol altında tutar. Duş alma imkanınız yoksa bile su ve sabunla koltuk altınızı mutlaka yıkamalısınız.

-Deodoran ve ayak kokusu önleyen pudra veya spreyler kullanın.

-Ter kokusunu önlemek için koltuk altı tüylerinden de kurtulmak gerekiyor.

- Koton, yün, ipek gibi cildinizin nefes almasını sağlayan, doğal kumaşlardan üretilen kıyafetler giyin.

-Yiyecekler de ter kokusuna neden olabilir. Soğan, sarımsak, pastırma gibi gıdalar koku yapar.

-Duştan sonra ayaklarınızı iyice kurulayın. Mikroorganizmalar ayak parmaklarının arasını çok sever. Ayak pudraları veya ayak bakımı için kullanılan kremler nemin emilmesine yardımcı olur.

-Ayağınızın hava almasını sağlayacak ayakkabılar seçin. Sıcak yaz günlerinde terlik ya da sandalet tarzı ayakkabılar tercih edebilirsiniz.

-Çoraplarınızı her gün değiştirin.

-Aşırı terleyenler için botoks da bir çözüm önerisi olabiliyor.

NEDEN KOKUYORUZ?

Vücudumuzda ekrin ve apokrin olmak üzere iki çeşit ter bezi bulunuyor. Ekrin tipteki ter bezleri vücutta yaygın şekilde bulunuyor ama apokrin ter bezleri daha çok koltuk altı, ense, göğüs ve pubis gölgesinde yer alıyor.

Bundan dolayı en çok alnımız, ellerimiz ve koltuk altlarımız terliyor. Aslında ter kokusuzdur ama deride birkaç saat kalırsa kokuya neden olur. Sarı ırktan olanlarda apokrin ter bezleri yoktur. Japonların vücutları hemen hemen hiç kokmaz.

Bu yazı 10 Nisan 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır

2

Haberin Devamı