Tamer Heper Tereddüt geçmiş
HABERİ PAYLAŞ

Tereddüt geçmiş

Asliye Hukuk mahkemesinde dava açtım 11 bin lira harç ödedim. Davayı kazandım ve karar alırken 30 bin lira daha harç istediler. Bu arada Anayasa Mahkemesi, Harçlar Yasası’nın ilgili maddesini iptal etti ama yine harcı almadan kararı vermiyorlar. Kararı nasıl alırım, kime şikayet edeyim? E.G.

Şu kuralı bilmek için hukukçu olmak gerekmez: ‘Herkes ama herkes yasalara uymak zorunda.’ Bu konuda tercih diye bir şey söz konusu değildir. Sıfatınız, mesleğiniz, varlığınız ne olursa olsun kanuna uyacaksınız. Anayasa Mahkemesi, Harçlar Kanunu’nun ilgili maddesini iptal etti. Bu halde harç yatırmadan karar alma imkanı doğmuş oldu. Artık bir mahkeme, ben bunu uygulamıyorum diyemez. Yasayı uygulamayan kalem ise o mahkemenin hakimine dilekçe ile başvuracaksınız. Şayet hakim kararı vermiyorsa onu da Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet edeceksiniz. Ancak bir hususu da hatırlatayım. Bu iptal kararı martta yayınlandı. Siz o günlerde başvurduysanız tereddüt geçirilmiş olabilir. Ancak şimdi bildiğim tüm mahkemeler harç almadan karar veriyor ancak bazıları karşı tarafa tebliğ etmiyor, bazısı ediyor. Bazı icralar kararı almıyordu şimdilerde alıyor. Yani bir karmaşa dönemi geçildi. Çünkü karar yıllar yılı alışılmışı değiştirdi. Bana kalırsa yeniden başvurun, kararı alırsınız. Sizin harç da az değil. Biz yıllarca hazinenin tahsildarlığını yaptık. Harçları cebimizden ödedik, sonra borçlunun peşine düştük.

Haberin Devamı

İşiniz uzun

Binamızı mantolama kararı aldık. Bir firmayla anlaştık, taksitler için bono verdik ama adam bonoları aldı gitti. Derken birkaç yerden bonolarımızın bulunduğu, ödememiz gerektiği haberi geldi. Firma bonoları kullanmış. Bunları nasıl iptal edeceğiz? A.B.

Ben yazılarımda mantolama konusunda pek olumlu yazan biri değilim. Birkaç noktadan mahzurunu gördüm. Sizinki bunlardan biri. Pek çok binada da mantolama malzemesinin döküldüğünü gördüm. Bazı binalarda da pek yarar sağlamadığı duyumunu aldım. Elbette bu tüm mantolamalar için geçerli değil. Söylemek istediğim bu iş öyle çalakalem yapılacak bir iş değil. İşin maliyeti yüksek olduğu için ciddi firmalarla çalışmak lazım. Bu girişin sonunda iyi haber bekliyorsanız ne yazık ki alamayacaksınız. Zira bonoların ödenmemesi için açılacak menfi tespit davaları ancak bonoyu elinde bulunduran hasım için açılabilir. Bono tedavül etmişse elinde bulunduran yeni hamil için açılamaz. Sizinki tedavül etmiş. Yani el değiştirmiş, dolayısı ile bu bono için menfi tespit davası açamayacaksınız. Bunu ödemek zorunda kalacaksınız ve mantolama için anlaşma yaptığınız müteahhide rücu edeceksiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder