Tamer Heper Terk boşanma nedenidir
HABERİ PAYLAŞ

Terk boşanma nedenidir

Eşim annesinin evine gitti, evine dönmüyor. Bu durumda boşanma davası açabilir miyim?

Bizim Medeni Kanunumuza göre boşanma nedenleri sayılıdır. Bunlardan en çok uygulananı geçimsizliktir. Evlilik birliğinin sarsılmasıdır. Burada eşler arasında aile birliğinin yürümesini engelleyecek geçimsizlik boşanma nedeni olur. Ancak bu boşanma nedenleri arasında biri daha var ki o da ‘terk’tir. Terk ‘eşlerden biri evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadı ile diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği’ hallerde söz konusudur. Böyle bir durumun varlığında, terk edilen eş, terk dört ay sürdükten sonra aile mahkemesine başvurup eşi eve davet eder. Davetten sonra iki ay içinde eş eve dönmezse ‘terk’ nedeni ile boşanma davası açma imkanı doğar. Dolayısı ile terk nedeni ile başvurma öncesi böyle bir davet şartı vardır. Boşanma davası açıldığında da hakim, terkin haklı olup olmadığına bakar. Eşlerin müstakil meskenleri olmalıdır. Örneğin kadının, kayınpeder ve kayınvalide ile birlikte oturmaya zorlanması haklı terk nedeni olarak görülmüştür. Eşin eve dönmesi için bu şartların bertaraf edilmesi, müstakil mesken sağlanması gerekir. Aksi halde boşanma davası reddolunur.

Haberin Devamı

Başvurunuzu takip edin

Eşimden boşandım. Bir çocuğum var ve bir kişiyle birlikteyim. Bu kişi çok düzgün ve bana uygun. Ancak eski eşim beni tehdit ediyor. Bunun tehditlerini nasıl engellerim? K.K

Okuyucumun mektubu detaylı, ancak kimliğinin ortaya çıkmaması için kısa kesip bu kadar özetledim. Okuyucumun anlattıklarından gördüğüm kadarı ile tehditler sözlü değil, kaydı kuydu var. Bu halde yapılacak ilk iş Cumhuriyet Savcılığı’na şikayettir. Görüyorum ki bunu da yapmışsınız dolayısı ile bundan sonrası savcıya aittir. Umumiyetle savcılığa yapılan şikayetler çok geç neticelendiriliyor. Ancak sizinki gibi hayati önemi haiz işlerde savcıların çok acele davranması ve gerekli yasal muameleyi sonuçlandırması gerekir. Başvuruda bulunduğunuz savcılıktan işinizi takip edin bakalım ne yapılmış?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder