Fatih Öztürk Terk edilmiş köy okulları
HABERİ PAYLAŞ

Terk edilmiş köy okulları

Haberin Devamı

Geçen hafta, yaptıklarıyla fark yaratan Dilek Livaneli adındaki öğretmenin hikayesini paylaşmıştım. Gönüllülük esasına dayalı olarak fark yaratan çalışmaların kahramanları büyük bir alkışı hak ediyor.

Sabancı Vakfı’nın yürüttüğü Fark Yaratanlar programı çerçevesinde fark yaratan bu kez İstanbul’dan Herkes İçin Mimarlık Derneği oldu. Herkes İçin Mimarlık Derneği, 2011 yılında yeni mezun birkaç mimarın bir araya gelmesiyle kurulmuş. Derneğin hedefi, ülke genelinde karşılaşılan sosyal sorunlara mimarlık bağlamında çözümler üretmek ve mimarlık eğitimine yeni açılımlar kazandırmak.

[[HAFTAYA]]

Dernek yönetimi 30 yaş altı mimarlardan oluşuyor. ‘Toplumun tüm kesimlerinin faydalanacağı sosyal bir mimarlık anlayışını’ benimseyen dernek, mimarların sosyal konularda daha fazla inisiyatif almasını istiyor ve bunu eğitim aşamasında başlatmaya çalışıyor. Dernek, hedefleri doğrultusunda ürettikleri projelerle atıl durumdaki binaları keşfedip, bu binaları yeniden topluma kazandırıyor.

Ayrıca, ‘Atıl Köy Okulları Projesi’ ile terk edilmiş, bakımsız kalmış, çürümeye yüz tutmuş okullara yeniden hayat veriyor. Bugüne kadar tamamlanmış sekiz projesi olan derneğin devam eden dört projesi bulunuyor. Köy köy, şehir şehir gezen mimarlar, Kahramanmaraş Hacıibrahimuşağı Köyü yanındaki araziye öğretmenler için bir lojman binası yaptı.

Çorum İl Halk Kütüphanesi’nin çocuk okuma salonunu yeniledi. ‘Atıl Köy Okulları Projesi’ kapsamında Kargı İlköğretim Okulu’nu yenileyen dernek, aynı proje kapsamında İzmir Ovakent Zihinsel Engelli İş Okulu Projesi’ni geliştirdi. Halen Ordu ve Edirne’deki okullarda çalışmalarına devam ediyor. Herkes İçin Mimarlık, projelerini hayata geçirirken, mümkün olan en geniş katılımı ve desteği bulmak hedefiyle hareket ediyor. Dernek, sorunların tüm muhatapları ile konuşarak ve onların görüşlerini alarak, proje süreçlerini tasarlıyor. Atölyelerde farklı yaş grupları ve farklı kesimlerle beraber, mimarlık ve sosyal sorunların çözümünde fikirler üretiyor. Herkes İçin Mimarlık Derneği’nin ve izleyenlere ilham vererek toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlayan diğer hikayeleri merak ediyorsanız www.farkyaratanlar.org adresinden izleyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder