Ekonomi Teröre karşı yapaz zeka

Teröre karşı yapaz zeka

Paylaş
Teröre karşı yapaz zeka

Tüm dünyanın başına bela olan teröristlerin kendi aralarında yaptıkları para transferlerini yapay zeka teknolojisi yakalayacak

Murat Güldüren

Henüz geliştirilme aşamasında olan sistemi dünyadaki tüm bankaların kullanması bekleniyor. Yapay zeka insanın tespit etmesi çok zor olan işlem hareketlerini dakika dakika inceleyecek. Şüphelendiği işlemleri de emniyet güçlerine bildirecek.

BİREBİR ANALİZ

Peki sistem nasıl işleyecek? Örneğin Afganistan’dan İngiltere’ye para transferi yapıldı. Parayı alan kişi kredi kartına para yatırdı ve bununla bomba yapılabilecek malzemeler aldı. Bu aradaki trafikler tek tek analiz edilecek. Yani birbirinden ayrı yapılan ve şüphe oluşturmayan tüm işlemler yapay zekanın teknik takibine takılabilecek. Bu da teröre büyük darbe vuracak.

POLİS ÇAĞIRACAK

Özellikle tek kişilik terör saldırıları, küçük para akışlarını tespit etmenin ne kadar hayati değer taşıdığını ortaya çıkardı. Yapay zeka bir yandan para akışını takip ederken diğer yandan da güvenlik güçlerine olası saldırı hazırlığını da haber verecek. Bu hesapları kullanan kişilerin yerleri de tespit edilecek. Böylelikle eylem hazırlığındaki teröristler etkisiz hale getirilebilecek.

FACEBOOK ENGELLİYOR

Sosyal paylaşım sitesi Facebook da “terörizmle ilgili” fotoğraf, video ve yazılar ile sahte hesap ağlarını yakalamak için yapay zeka kullandığını bildirdi. Biri “terörizm içerikli” bir fotoğraf ya da video yüklemek isterse, sistem öncelikle bu içeriğin daha önce bilinen radikal içeriklerle eşleşip eşleşmediğine bakıyor ve ilk aşamada engelleme şansı buluyor.

Haberin Devamı