Ekonomi Teröre yardım edenler yandı

Teröre yardım edenler yandı

Paylaş
Teröre yardım edenler yandı

Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele için yasa çıkaracak

Taslak görüşlere açıldı

Haberin Devamı

Türkiye, Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) taahhütleri çerçevesinde para aklama ve terörün finansmanını önlemek için yasa çıkaracak.

Mali Suçları Araştırma Kurulu, bu kapsamda var olan düzenlemeleri, OECD’nin para aklama, terör finansmanıyla mücadele birimi FATF’nin kurallarına uygun hale getirecek. Kurulun bu amaçla hazırladığı yasa taslağı, ilgili kuruluşların görüşüne sunuldu.

BM belirleyici olacak

Görüşlerin ardından son şekli verilecek olan taslakta, terörün finansmanı yeniden tanımlanıyor. Tanımlama, sadece Türkiye’ye değil, diğer ülkelere yönelik eylemleri de terör kapsamına alıyor.

Taslakta terörün finansmanıyla mücadele için malların dondurulması mekanizması da oluşturuluyor. Yeni mekanizma oluşturulurken Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları belirleyici olacak.

Haberin Devamı

Mevzuatta eksik var

Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Şimdiki mevzuatta malların dondurulması ve BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasıyla ilgili bir mekanizma yok. Taslak yasalaştığında terörist faaliyetleri finans desteği verildiğine ilişkin kuvvetli şüpheler bulunması durumunda ilgililerin mal varlıkları dondurulacak. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi üyesi. Dolayısıyla alınan kararlara uymak zorunda” dedi.

Yabancı da talep edecek

Taslak, yabancı bir ülkenin terör finansmanıyla ilgili talebinin olması durumunda, bunun hangi mekanizma ile Türkiye’ye iletileceğini, bu talebin nasıl bir süreçte sonuçlandırılacağını da düzenleyecek. Türkiye’de terörün finansmanıyla ilgili bir sorun çıktığında, bunun bir başka ülkeyle paylaşılması, oradan bilgi istenmesi ve mal varlıklarının dondurulması yasanın unsurları arasında olacak.