Gündem Teröriste 7 şehit cezası

Teröriste 7 şehit cezası

Paylaş
Teröriste 7 şehit cezası

Şırnak'ta 2007 yılında çeşitli tarihlerde güvenlik güçleriyle girdikleri silahlı çatışmada 7 askeri şehit eden, 16 askerin yaralanmasına neden olan biri İran uyruklu PKK'lı 2 teröriste ceza yağdı

Kürtçe savunmaları mahkeme tarafından ’savunma hakkının kısıtlanmaması’ gerekçesiyle kabul edilen teröristlerden Serhat Yüksek’e 8 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile toplam 398 yıl, Behruz Sucayi’ye ise 1 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve toplam 31 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Şırnak’ta 26 Aralık 2007 yılında 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’nın Küpeli Dağı’nda dağında terör örgütü PKK üyelerine yönelik düzenlediği operasyonda çıkan çatışmada, 2’si erkek 6 PKK’lı öldürülürken, 2’si yakalandı. Silahlarıyla birlikte çatışma esnasında yakalananlardan birinin İran uyruklu ’Rızgar’ kod adlı Behruz Sucayi olduğu tespit edildi. Terörist Sucayi’nin, Hoy kentine bağlığlı Kotoke Köyü’nde çobanlık yaparak geçimini sağladığı, 2006 yılının Haziran ayında terör örgütünün Zap Kampı’na giderek, örgüte katıldığı belirlendi.

Aynı çatışmada yakalanan diğer PKK’lı terörist ’Serdar’ kod adlı Serhat Yüksek’in ise, Şırnak Uludere İlçesi’ne bağlı Bağlıca Köyü’nden ailesi ile birlikte 1993 yılında yasadışı yollardan Irak’ın Zaho kentine giderek yerleştikleri saptandı. Ağabeyinin terör örgütüne katılmasının ardından ailesi ile PKK denetimindeki Mahmur Kampı’na taşınan ve burada Kürtçe eğitim gören terörist Serhat Yüksek, 5 arkadaşıyla birlikte 2006 yılında Kandil Dağı’na giderek PKK’ya katıldı.

7 ŞEHİT, 16 YARALININ FAİLLERİ

Uzun süre PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında, askeri ve siyasi eğitim gören İran uyruklu ’Rızgar’ kod adlı Behruz Sucayi ve ’Serdar’ kod adlı Serhat Yüksek, 2006 yılında örgütün eylemlerini gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye gönderildi.

Küpeli Dağı’nda güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada sağ ele geçen 2 terörist hakkında yapılan incelemede, Şırnak’ta 2007 yılı içerisinde güvenlik güçleriyle girdikleri 6 ayrı çatışmada, 7 askerin şehit edilmesi, 16’sının yaralanmasına neden oldukları saptandı. Teröristlerin ayrıca, Bingöl’de güvenlik güçlerinin imha ettiği ve askerin geçiş güzergahı üzerine yerleştirilen basma düzenekli mayında da parmak izlerine raslandı.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde haklarında dava açılan 2 terörist son kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada tutuklu iki sanık ile avukatı hazır bulundu.

KÜRTÇE SAVUNMA YAPTI

Türkçe bilmedikleri gerekçesiyle tercüman aracılığıyla savunmasını yapan İran uyruklu Behruz Sucayi, Kürtçe ve Türkçe yazdığı savunmasının örneklerini mahkemeye sundu. Mahkeme başkanı, sanığın mahkemeye sunduğu savunmasında, iddianameye ve eylemlere ilişkin savunma yapmadığını, sadece terör örgütü ve tarihi ile ilgili siyasi bir savunma yaptığının anlaşıldığını tutanaklara geçirdi.

MAHKEME: SANIĞIN SAVUNMA HAKKINI KISITLAYAMAYIZ

Mahkeme başkanı, sanığa bir kez daha üzerine atılı suçlarla ilgili diyeceklerini sordu. Sanık ise yazılı savunmasını suçlamalarla ilgili hususlara değindiğini söyleyerek, yazılı Kürtçe savunmasını okumaya başladı. Mahkeme sanığın bu girişimini, ’Sanığın savunma hakkının kısıtlanmaması amacıyla, sanığın hazırladığı Kürtçe savunmasının tercüman vasıtasıyla dinlenilmesine geçildi’ şeklinde tutanaklara geçirdi.

KÜRTÇE KONUŞTU, KÜRTÇE’NİN TANINMADIĞINI SAVUNDU

Savunmasını okumayı sürüden PKK’lı Behruz Sucayi, "Benim savunmam hukuki ve politik bir savunmadır. Benim anadilim olan Kürtçe savunma yapmak istememin nedeni, benim olması nedeniyledir. Zaten mahkeme tercüman atamıştı. Bu ülkede birlerce Kürt haksızlığa uğramıştır. İşkence görmüştür, yerlerinden sürülmüşlerdir. Kürtçe olarak kendisini ifade etmek isteyenlerin savunmaları kısıtlanmakta, Kürt dili tanınmamaya devam edilmektedir.Ben üzerime atılı suçlamaların hiç birini kabul etmiyorum"dedi.

Diğer sanık PKK’lı Serdar’ kod adlı Serhat Yüksek de İran uyruklu teröristin bire bir aynı

Kürtçe ve Türkçe yazılı savunmalarını mahkemeye sunduktan sonra, Kürtçe konuştu.

CEZA YAĞDI

Yargılamanın bittiğini bildiren Mahkeme, Serhat Yüksek’i, ’Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ’Kasten adam öldürmek’, ’Kasten adam öldürmeye teşebbüs’, ’Ruhsatsız uzun namlulu silah kullanmak’ ve ’İzinsiz patlayıcı bulundurmak’ suçlarından 8 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile toplam 398 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme diğer sanık Behruz Sucayi’ye ise ’Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ’Kasten adam öldürmeye teşebbüs’ ve ’Ruhsatsız uzun namlulu silah kullanmak’ suçlarından 1 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve toplam 31 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Cem EMİR/DİYARBAKIR, (DHA)

2