Dünya "Terörü övme"ye ön soruşturma

"Terörü övme"ye ön soruşturma

Paylaş
"Terörü övme"ye ön soruşturma

Üç ayrı saldırıda yedi kişiyi öldüren Muhammed Merah'ın kız kardeşi hakkında "terörü övmek"suçundan ön soruşturma

Fransa’nın Toulouse kentinde mart ayında üç ayrı saldırıda yedi kişiyi öldüren Muhammed Merah’ın kız kardeşi hakkında "terörü övmek"suçundan ön soruşturma açıldı.

Paris savcılığı, pazar günü bir televizyon kanalına verdiği demeçte, "Ağabeyimle gurur duyuyorum, o sonuna kadar savaştı, Ben Ladin hakkında da iyi şeyler düşünüyorum. Bunları polise de söyledim sizlere de söylüyorum" ifadesini kullanan Souad isimli genç kadın hakkında, "terörü övmek" suçlamasıyla ön soruşturma başlatılmasını kararlaştırdı. Yine aynı televizyon kanalına verdiği demeçte genç kadın, Musevi karşıtlığını gizlemeyerek, "Museviler, Müslümanları katlediyor, onlardan nefret ediyor"ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Merah’ın düzenlediği saldırıda ölen iki askerin yakınlarının avukatları, genç kadın hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Fransız basınında daha önce çıkan bazı haberlerde, Merah’ın "gizli servis için çalıştığı" iddia edilmişti. İçişleri Bakanlığı polis müfettişleri tarafından hazırlanan ve geçen ay yayınlanan rapor, "oluşturduğu potansiyel tehlikeyi kestiremediği" için istihbarat servislerini suçlamıştı. Raporda, Merah’ın kimliğinin kısa bir zaman içinde tespit edilmemesi ve yerinin bulunamaması konusunda istihbarat servislerinin hatalı olduğu görüşü savunulmuştu.

Merah’ın 2006 yılında ilk kez polis tarafından izlenmeye alındığı belirtilen raporda, izlenmeye 2010 yılında ara verilmesi eleştirilmişti. Merah’ın bir hafta içinde Kuzey Afrika kökenli üç Fransız askerinin, ve bir Yahudi okulu önünde üçü çocuk bir dört kişinin öldürülmesiyle ilgili saldırılarının faili olduğu düşünülüyor. 23 yaşında Cezayir asıllı Fransız asıllı Merah, saldırıları kendisinin düzenlediğini itiraf etmiş ve öldürülen Filistinli çocukların intikamını almak istediğini söylemişti. Pakistan ve Afganistan’da askeri eğitim aldığı belirtilen ve El Kaide üyesi olduğunu söyleyen zanlı, amacının Fransa’nın Afganistan’daki varlığını da protesto etmek olduğunu bildirmişti.

AA

Haberin Devamı