Prof. Dr. Derin Kösebay Ters rahim
HABERİ PAYLAŞ

Rahmin ters olması yani arkaya dönmesi her 100 kadından 50’sinde görülüyor ve şikayet de yaratmıyor. Eskiden bu sorunu çözmek için ameliyat yapılırdı. Ancak 20 yıldır böyle operasyonlara gerek duyulmuyor.

Rahim ters dönmüş, sorun yaratır mı?

28 yaşındayım. 1997 yılında doğum yaptım, 1998’de spiral taktırdım. Adet döneminde bel ve kasık ağrılarımdan sonra kanamalarım çok şiddetlendi. 2006’da doktora başvurdum. Doktor hemen spirali çıkarttı ve “Rahim ters dönmüş” dedi. Bana doğumda rahmin zorlandığını, bu yüzden ters döndüğünü söyledi. Gittiğim başka bir jinekolog ise “Rahmin doğuştan ters” dedi. Bunun bir zararı var mı? Yeniden bebek sahibi olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP: Rahmin ters olması eskiden üzerinde çok durulan ve gebeliğin oluşması üzerinde bile etkili olduğu düşünülen bir durumdu. Bu nedenle rahmi düzeltici ameliyatlar yapılırdı. Belki son 20 senedir ben böyle bir ameliyatın yapıldığını görmedim. Demek ki pek o kadar önemli değil artık. Normal 100 kadının belki yarısından fazlasının rahmi arkaya dönüktür ve buna bağlı hiçbir şikayetleri de yoktur. Bence bu konuyu unutun ve keyfinize bakın.

Spiral taktırdım ama bir türlü alışamadım

37 yaşımdayım. 16 yıllık evlilik hayatım boyunca hep doğum kontrol hapları ile korundum. 2007 yılının ilk aylarına kadar hap kullanıyordum. Ancak yumurtlamamın durma noktasına gelmesi, sigara içmem ve 35 yaşını geçmiş olmam nedeniyle doktorum risk altında olduğumu söyledi, hapı bıraktım. 2007’nin Ağustos ayında hamile kaldıktan sonra kürtaj oldum ve spiral takıldı. Yaklaşık 1.5 yıl geçmiş olmasına rağmen ben hâlâ spirale alışamadım. Sigarayı da bıraktığım için spirali çıkartarak yeniden hap ile korunmak istiyorum. Sizce sakıncası var mıdır? Yaşımı göz önüne alırsak ne tavsiye edersiniz?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, 16 yıl doğum kontrol hapı ile korunmuşsunuz, bu çok uzun bir süre. Umarım sizin için gereken kontroller yapılmıştır (Tansiyonun kontrolü, kan değerleri, karaciğer fonksiyon testleri, vajinal smear, meme muayenesi gibi) “Sigarayı bıraktım” diyorsunuz ama sigaranın yaptığı değişiklikler bıraktığınız gün ortadan kalkmıyor. (Mesela damarlar üzerindeki yaptığı olumsuz etkiler). 35-40 yaşından sonra doğum kontrol haplarının kullanılması bence de çok uygun değil. Geriye ya spiralle korunmaya devam etmeniz ya da eşinizin korunması kalıyor. Bu arada cerrahi müdahalelerle erkeğin veya kadının kısırlaştırılması da var ama spirale alışamayan biri için bunlardan söz etmek gereksiz gibi geliyor.

Haberin Devamı

5 aydır hiç korunmadığım halde gebe kalamıyorum

21 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Evlendiğimden beri bir ay doğum kontrol hapı kullandım. 5 aydır korunmadan ilişkiye giriyoruz ama gebe kalamıyorum. Doktora gitmem gerekiyor mu?

CEVAP: Belki birkaç ay daha bekledikten sonra bir doktora eşinizle beraber gitmenizde yarar var. Çocuk olmamasının bildiğiniz gibi erkek ve kadın kaynaklı pek çok nedeni olabiliyor. Doktorunuz gerekli gördüğü muayene ve tahlilleri yaparak bir sorun varsa işin başlangıcında size yardımcı olabilir. Doktor kontrolü bir şikayetiniz olmasa dahi zaten her kadın için ihmal edilmeyecek önemde bir konu. Daha çok gençsiniz, merak etmeyin. Umarım her şey istediğiniz gibi olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder