Tamer Heper Tespit davası açılmış
HABERİ PAYLAŞ

Tespit davası açılmış

Haberin Devamı

Binamız 21 daire olup üst katta oturan komşumuz çatıdan dairesine su sızdığını, bunun yapılması gerektiğini ve kendisinin mahkeme kararı aldığını söylüyor. Böyle bir karar olabilir mi? Bizim haberimiz olmadan mahkeme yapılır mı? Çatının akmasından biz sorumlu muyuz? A.Ş.

Bir binada binanın ortak alanlarının eskimesinden, hasar görmesinden veya yapımındaki hatadan dolayı bir bağımsız bölüm maliki zarar görüyor ise bu giderilmelidir. Bazı hallerde hasar gecikme ile büyüyecek ise bunun hemen yapılması gerekir. Böyle durumlarda yönetim kurulu veya kat malikleri kurulu kararı aranmaz. Anlattığınız durumda üst katta oturan komşunun dairesi belki de ev içindeki eşyası zarar görmektedir.

[[HAFTAYA]]

Bu nedenle onarımın yapılması gerekir. Bu konuda mahkeme kararı olur mu? Evet olur. Bildiğimiz davalarda bir davacı bir de davalı olur, öyle değil mi? Ancak bazı hallerde sadece tespit istenir ve mahkeme bir durumun tespitini yapar. Bunlara tespit davası diyoruz, teknik olarak da bizler bunlara ‘değişik iş’ deriz. Çünkü bunlar mahkemenin esas defterine kaydedilmez, esas numarası almaz, değişik iş numarası alır. Bunlarda davalı taraf olmayabilir. Mahkeme olayın özelliğine göre tayin ettiği bilirkişi marifeti ile sadece bir durumu tespit eder. Sizin olayda, üst dairenin hasar görmekte olduğu ve onarım gerektiği tespit edilmiştir. Ancak elbette şüpheye meydan bırakmamak için tespiti yaptıran komşunuzun almış bulunduğu bu kararı sizlere iletmesinde yarar vardır. Peki, bu onarımın yapılmasında sizin katkınız olacak mı? Evet olacak. Çünkü çatı ortak alandır ve çatı onarımına bütün bağımsız bölüm malikleri katılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder