Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Test doktoru yanıltabilir
HABERİ PAYLAŞ

Test doktoru yanıltabilir

Sperm sayısının ölçümü için yapılan spermiyogram son derece hassas bir test. Testi yapanların özel eğitim almış olması çok önemli. Bu kriterlere önem verilmediği için sonuçlar çoğu zaman yanıltıcı olabiliyor...

SORU: Hastalık mı kaptım?

17 yaşındayım. Geneleve gittim ama prezervatif takmadım. Herhangi bir hastalık olabilir mi?

CEVAP
İdrar yaparken yanma, akıntı, idrar yolunta kaşıntı hissi yoksa mikrop kapma riskiniz daha düşük. Ama bir laboratuvar tahlili yaptırmadan emin olamazsınız. Size tavsiyem, sizden başka biri ile cinsel ilişki kurmadığına emin olmadığınız bir kişi ile ilişki kurarken mutlaka duhul esnasında prezervatif kullanmanız. İlişkinin tamamı esnasında prezervatif kullanmanız sizi cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklardan en etkili şekilde koruyacaktır.

[[HAFTAYA]]

SORU: Ameliyat olsam çocuğum olur mu?

5 yıldır evliyim, çocuğum olmuyor. Doktora gittim, sperm sayısı 12 milyon küsür çıktı. Daha sonra tekrar doktora gittim. Ultrasona girdim. Doktor bana sol varikoselden ameliyat olacağımı söyledi. Sizce ameliyat olsam çocuğum olur mu?

CEVAP

Bir cc’deki sperm sayısının alt sınırı olarak 20 milyon kabul edilmektedir. Sperm sayımının doğru değerleri yansıtması ancak bu tetkike doğru şekilde hazırlanmak ve uygun şekilde sperm vermek ile mümkün olabilir. Ayrıca özel bilimsel çalışmalar haricinde en kesin neticeler manuel yani insan tarafından yapılan sperm sayımlarından elde edilebileceğinden bu tetkiki yaptırdığınız laboratuvardaki elemanın bu konuda özel eğitimden geçmiş ve deneyimli bir kişi olması şarttır. Ülkemizde bu hususlara önem verilmediğinden yapılan spermiogram testlerinin ne yazık ki sadece çok az bir kısmı gerçeği yansıtmaktadır. Bu konuda androloji departmanı olan bir laboratuvara başvurmanızı öneririm.

Başarı oranı yüzde 80


Ultrason veya dopler testleri artık günümüzde varikosel tetkikinde tercih edilen rutin bir yöntem değildir. Bir uzmanın el muayenesi ile saptamadığı, sadece bu yöntemler ile tespit edilebilen varikosellerin tedavilerinden olumlu netice alınamadığından, bu yöntemler terk edilmiştir. Yapılacak olan ameliyatın başarısı için ameliyatın teknik olarak başarılı gerçekleşmesi şart olduğundan varikosel ameliyatlarının bu konuda özel eğitim görmüş üroloji uzmanları tarafından mikrocerrahi teknik ile yapılması gerekmektedir. Doğru uygulanan mikrocerrahi teknik hem yüzde 100’e yaklaşan teknik başarı oranları, hem de testise zarar verecek ciddi komplikasyonlardan koruması nedeni ile tercih edilmekte ve yüzde 80 civarında olumlu sonuçlar sağlamaktadır.

SORU: Hemen sertleşiyor

17 yaşındayım. Sorunum kız arkadaşımla el ele tutuşurken bile penisimin hemen sertleşmesi. Bir cinsellik konusu açıldığında hemen sertleşme oluyor. Acaba bende bir sorun mu var?

Haberin Devamı

CEVAP

Bu durum tamamen normal, engelleyebileceğiniz bir durum olmadığı gibi bir hastalık da değil. Zaman içinde düzenli bir cinsel yaşama kavuşmanız ile bu sorun kendiliğinden ortadan kalkacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder