Ekonomi Teşvik edin, 100 bin işsize çare olalım

Teşvik edin, 100 bin işsize çare olalım

Paylaş
Teşvik edin, 100 bin işsize çare olalım

Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, 'Rekabet edebileceğimiz teşvik sistemi sağlansın biz kısa vadede 100 bini aşkın işsize çare olabiliriz' dedi

Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu (TMHF) Başkanı Nedim Örün, ’Bitti’ denilen sektörün yapısal dönüşüm geçirerek yeniden canlandığını, siparişlerin artmasıyla birlikte işgücü açığının ortaya çıktığını söyledi. Örün, "Rekabet edebileceğimiz teşvik sistemi sağlansın biz kısa vadede 100 bini aşkın işsize çare olabiliriz" mesajı verdi. Küresel ekonomik krizde istihdam ve yerli üretime dayalı ihracat yönünden değeri bir kez daha anlaşılan tekstil, konfeksiyon ve hazırgiyim sektörü bölgesel değil, kümelenmeye dayalı teşvik sağlanırsa 100 bin işsizi sektöre katabileceğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

SİPARİŞ ARTTI, İŞGÜCÜ AÇIĞI OLUŞTU

TMHF Başkanı Nedim Örün, 2010 yılı Ocak ayından itibaren sektörlerinde ciddi ve düzenli sipariş artışı olduğunu bunun sonucu önemli ölçüde işgücü açığı oluştuğunu kaydetti. Uzun zamandan bu yana Türkiye’de kamu tarafından dile getirilen ’Tekstilin bittiği’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını anlatan Örün, "Türkiye’de sektör bitmiyor, yapısal değişim geçiriyordu. Şimdi bu değişimi yüzde 70 oranında tamamladık. Fason ihracatçı olmaktan çıkıp kendi koleksiyonlarını hazırlayan ve pazarlayan bir ülke olduk. Artık koleksiyonlarımızı Avrupa’da dahil 80 ülkeye pazarlayabiliyoruz" dedi.

İLK ETAPTA 100 BİN KİŞİ

Bu yapısal değişimi yöneticilerin de çok iyi görmesi gerektiğini vurgulayan Örün, şöyle devam etti: "En önemli istihdam kaynağı olan sektörümüz baştacı edilmeli. Biz devletten sadece teşviklerin coğrafi bazda değil kümelenme bazında olmasını istiyoruz. Bu illere sektörel ve eşit teşvikler uygulanmalı. Eğer bunlar gerçekleşirse zaten Türkiye istihdamının yüzde 13’ünü sırtlayan sektörümüz rahatlıkla yüzde 16-17’sini sağlar duruma gelir. Biz kısa vadede dahi Türkiye çapında 100 bin işsizi istihdam edebiliriz. Yeter ki önümüz açılsın."

Haberin Devamı

"İTHAL KUMAŞA VERGİ OLUMLU DENGEYİ BOZABİLİR"

Örün, ayrıca 23 Temmuz’da yürürlüğe girecek ithal kumaş üzerindeki yüksek vergilere de dikkat çekerek, bunun tüm olumlu dengeleri değiştirebileceğini kaydederken, "Sektör nefesini tutmuş onu izliyor. Çünkü kayıtlı 15 milyar dolarlık ihracatımızın yaklaşık 7 milyar dolarını etkileyecek bu uygulama ile çok büyük bir zorlanma yaşanacak. Normal ihracatta da kumaşta fiyat tutturma sorunu yaşanabileceği için yurt dışı alıcılar fiyat tutturamadığında siparişleri Tunus’a, Pakistan’a kaydırabilir" uyarısında bulundu.

DÜNKÜ TEKSTİLCİ BUGÜN GÜVENLİKÇİ OLDU

Örün, kurların normalleşmesinin yanı sıra tasarım ve markalaşmaya verilen önemle yüzde 80 daha yüksek fiyata ürün satmanın mümkün hale gelmesiyle de sektörün kar etmeye başladığını aktardı. Bu kez de küresel ekonomik krizde işten çıkanları yeniden kazanma zorluğuyla karşı karşıya kalındığına işaret etti. Örün, "Yanlış söylemler nedeniyle kaçmış olan istihdam maalesef dönmüyor. Kapanmış atölyelerin sahipleri ve işçileri yoğun bir biçimde güvenlik sektörüne geçtiler. Onları tekrar geri çeviremiyoruz. Ama gençlerden sektöre tekrar yönelim var. Şu anda sektörümüzde diğer sektörlere göre daha iyi ücret alma şansına sahipler" diye konuştu.

Haberin Devamı