Ekonomi 'Teşvik uzasın her yere giderim'

'Teşvik uzasın her yere giderim'

Paylaş
'Teşvik uzasın her yere giderim'

Türkiye'de teşvik süresinin 5 yıl olduğunu söyleyen Yeşim Tekstil'in patronu Şenol Şankaya, "Süre 10 yıl olsun, istenilen kente 2 bin kişinin çalışacağı bir tesis kurma sözü veriyorum" dedi

3 bin kişi çalışıyor

Bursalı Yeşim Tekstil, bünyesinde hazırgiyim, iplik, ev tekstili, boya terbiye ve örme fabrikaları olan, 3 bin kişinin çalıştığı bir şirket.

Yeşim Üst Yöneticisi Şenol Şankaya, hazırgiyimin her dönem Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri olduğunu söyledi.

Şenol Şankaya, her miktarda ürün siparişine yanıt verebildiklerini, Avrupalı alıcıya en çabuk üretim ve servisi yapabildiklerini söyledi.

En fazla istihdam bizde

Türkiye'nin 20 milyon dolarlık hazırgiyim ihracatı yaptığını belirten Şenol Şankaya şöyle devam etti: “Bizim sektör, en çok istihdam yaratan sektör. Bir milyon dolara konfeksiyon fabrikası kuruyorsunuz. 400-500 kişi çalıştırıyorsunuz.

Türkiye’de hazırgiyimin geleceğinin çok parlak olduğunu düşünüyorum. Burada 3-5 yıl içinde eski günlerdeki gibi büyük bir patlama yapabilecek potansiyel var.”

Teşviğin süresi 10 yıl olmalı

Yeni dönemde en büyük sorunun düşük kur olduğunu, TL’nin çok maliyetli olduğunu belirten Şenol Şankaya şöyle konuştu: “İhracatçıya gerçekçi kur politikası sunulmalı.

Bu konu maalesef göz ardı ediliyor. Adıyaman’a kadar uzanan kesimde fason çalıştığımız, tüm denetimlerini sağladığımız, iş garantilerini verdiğimiz tesisler var. Doğuya 10 yıl süreyle teşvik getirilmesi çok önemli.”

Tesis kurma sözü veriyorum

Ekonomist dergisine konuşan Şankaya, “Teşvik Yasası 10 yıllığına çıkarılırsa Yeşim olarak istenilen kente 2 bin kişinin çalışacağı bir tesis kurma sözü veriyoruz.

Bu da yıllık sanırım 80 milyon dolarlık bir ihracat demek olur. 5 yıllık çıkarılan teşvikler çok kısa kalıyor. Fizibilite yap, fabrikayı kur, işçiyi eğit derken, bir-iki yıl zaten geçiyor. Bu açıdan 10 yıllık çıkarılması çok önemli” dedi.

2

Haberin Devamı