Siyaset 'Tetikçi değil ajan'
Paylaş
'Tetikçi değil ajan'

Ankara'da iki subayın Başbakan Yardımcısı Arınç'a suikast yapacakları iddiasıyla gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından asker ile polisin istihbarat savaşı çıktı

ÇUKURAMBAR’DA 2 ŞÜPHELİ

Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli bir albay ve bir binbaşının, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast hazırlığı içindeyken yakalandıkları öne sürülmüştü. Bülent Arınç, Ankara Çukurambar’daki evinin bulunduğu sokakta yakalanan iki subay için “Umarım yaptıkları sadece tarassut (gözetleme) amaçlıdır. Daha ileri bir şey değildir” demiş, Başbakan Tayyip Erdoğan da “Vahim ve düşündürücü” ifadesini kullanmıştı.

ŞAHİN DE HEDEFTE

İktidara yakın basın organlarında yer alan haberlerde ise, iki subayın Bülent Arınç’ın evini 10 aydır izledikleri, yapılan aramada TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ev krokisinin bulunduğu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Erdoğan’a yönelik çalışmalar yapıldığı iddiaları yer almıştı. Son olarak Eski Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, iki subayın “tam teçhizatlı derin kulak olduğu ve Arınç’ı izlemeye aldıkları” yorumunu yapmıştı.

GENELKURMAY KONUŞTU

Ankara’ya bomba gibi düşen iddialar için dün Genelkurmay Başkanlığı’ndan ayrıntılı bir açıklama geldi. Açıklamada, Bülent Arınç’ın evinin bulunduğu sokakta yakalanan iki subayın Çukurambar’da oturan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) karşı asimetrik psikolojik harekât yürüten çevrelere bilgi sızdırdığı iddia edilen bir askeri personel hakkında bilgi toplamakla görevli oldukları bildirildi.

POLİSE DE ELEŞTİRİ

Açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın hala sürmesine rağmen, iktidara yakın medya kuruluşlarında yer alan haberler eleştirildi. İsim vermeden savcı ve polisin de eleştirildiği açıklamada “Soruşturmaların gizliliği hukuk kuralıdır. Maalesef son zamanlarda yaşanan bazı olaylar, bu hukuk ilkesinin ülkemizde geçerliliğini büyük ölçüde yitirdiğini göstermektedir. Olayın genel hatlarıyla medyada yer almasıyla, olayın sadece bazı makamlarda bulunan detaylar, yorum ve değerlendirmelerle medyada yer alması farklı bir husustur” denildi.

'ÜZERLERİNDE SİLAH VE KAYIT CİHAZI YOKTU'

Genelkurmay’ın dün yaptığı açıklama özetle söyle:

* 19 Aralık 2009 günü saat 17.10 civarında iki askeri personel şüphe üzerine yakalanmışlardır. Merkez Komutanlığı görevlileri de olay yerine çağrılmıştır.

* İki personelin aranması sonrası hazırlanan tutanağa göre, gerek personel gerekse araçlarında herhangi bir silaha, mühimmata, ses kayıt cihazına, teknik takip teçhizatına ve diğer bir suç unsuruna rastlanmamıştır. Yine bu tutanakta, adres yazılı bir notun askeri personelin birisinin elinden alındığı ibaresi yer almaktadır.

* Yakalanan personelin konutlarında yapılan aramalarda da herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı anlaşılmaktadır.

* Konut arama işlemi tamamlandıktan sonra personel, cumhuriyet savcısı tarafından başkaca bir işlem yapılmaksızın serbest bırakılmıştır.

* Söz konusu askeri personel, uzun süredir devam eden, kastedilen bölgeye yakın bir yerde oturan ve bilgi sızdırdığı iddia edilen bir askeri personel hakkında bilgi toplamak üzere görevlendirilmiştir.

* İddiaların doğru olup olmadığı soruşturma neticesinde ortaya çıkacaktır.

İŞTE SUİKAST İDDİALARI

Ankara polisi, 19 Aralık Cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın evinin bulunduğu Çukurambar’daki sokakta suikast ihbarı üzerine düzenlediği operasyonda, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli bir albay ve bir binbaşıyı yakalamıştı. Subayların yakalanmasıyla ilgili olarak hafta başından itibaren bazı basın organlarında yer alan haberlerde ise şu iddialar dile getirildi:

* Subaylar Arınç’a suikast düzenlemek için çalışma yapıyordu.

* Subaylar yakalandıklarında yanlarında silah vardı.

* Üzerlerinde Arınç’ın sokağının ve açık adresinin yazılı olduğu bir kağıt bulundu.

* Bir subay, adres yazılı kağıdı su ile yutmaya çalıştı.

* İki asker Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ı da izliyordu, ajandalarında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ev krokisi bulundu.

2

Haberin Devamı