Ekonomi THY kriz dinlemedi

THY kriz dinlemedi

Paylaş
THY kriz dinlemedi

Fransız gazetesi Le Monde, Avrupa'nın dördüncü büyük hava yolu şirketi Türk Hava Yolları'nın krizden etkilenmediğini yazdı

Gazetenin bugünkü sayısında, Guillaume Perrier imzasıyla yer alan habere göre, 2009 yılında havacılık sektörü krizden ciddi şekilde etkilendi. Avrupa’daki havayolu trafiği yüzde 6 oranında azalırken, Türk Hava Yolları önemli bir ilerleme kaydetti.

Şirket, geçen yıl 25,1 milyon yolcu taşıyarak yolcu kapasitesini yüzde 11 artırdı ve Avrupa’nın dördüncü büyük şirketi haline geldi. THY, kategori değiştirerek küresel bir şirket oldu ve geçen yıl Sao Paulo, Dakar, Jakarta, Bolonya, Göteborg ve İstanbul arasında 10 yeni sefer uygulamaya koydu.

"ŞİRKET MARKA İMAJINA ÖZEN GÖSTERİYOR"

Haberde THY’nin, Airbus’a 20 adet A-320 tipi uçak siparişi verdiği, 2023 yılına kadar 85 adet uçak siparişi daha vermeyi planladığı ifade edildi. Habere göre, bu hızlı büyümeye Türkiye’deki havacılık sektöründeki gelişme de eşlik ediyor.

Ankara ve Antalya’daki havaalanları modernize edilerek uluslararası havaalanları haline getirildi. Bu yıl yeni bir terminal daha açılması beklenen İstanbul’daki havaalanının ise her yıl 60 milyon yolcu taşıma kapasitesine çıkarılması planlanıyor.

Gazetenin haberine göre, yüzde 49 hissesi devlete ait olan şirket ciddi oranda ticarileşme çabası da gösteriyor. Kevin Costner’in rol aldığı reklam kampanyasının ardından THY, geçen kış aylarında dünyanın en medyatik iki futbol kulübüyle milyonlarca Euroluk sponsorluk anlaşması yaptı. Böylece marka imajına özen gösterirken, çok geniş bir alanda görülme olasılığını garanti altına almış oldu.

"ÇOK KARLI BİR ŞİRKET"

Türk Hava Yolları, faaliyet hacmini artırabilmek için Türk ekonomisinin güçlü noktalarını da kullanıyor. Ankara’nın yatırım yaptığı hemen her yerde ya temsilcilik açıyor ya İstanbul’a sefer başlatıyor ya da diğer hava yollarıyla işbirliği yapıyor. Birkaç aydır şirket Türkiye’de sağlık turizmine yönelik promosyonlar düzenleyerek, yeni müşteriler kazanmaya da çalışıyor.

Habere göre bu strateji, İstanbul’u çoktan hava taşımacılığı açısından Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika ülkeleri arasında bağlantı noktası haline getirdi. Transit yolcu sayısı geçen yıl yüzde 40 oranında arttı. Yatırım Bankası Morgan Stanley’in yakın zamanda yaptığı analizde ise THY’nin, servis kalitesinden tasarruf etmeden bölgedeki en karlı şirketlerden biri haline geldiği değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberin Devamı