Dünya THY uçağı büyük tehlike atlatmış

THY uçağı büyük tehlike atlatmış

Paylaş
THY uçağı büyük tehlike atlatmış

THY'nin İstanbul-Toronto seferini yapan Airbus A 330-200 tipi 'Bursa' isimli uçağı

4 Eylül günü yaşanan olayda, Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Toronto seferini yapan Airbus A 330-200 tipi "Bursa" isimli uçağı Toronto Pearson Uluslararası Havalimanına indikten sonra taksi yoluna dönmek üzere durup bunu kuleye bildirmeyince aynı pistten kalkışa geçen Air Canada Havayolları'na ait uçak acil frenleme yaptı. Airbus A320, pistte 600 metre ilerledikten sonra durabildi.

Olayla ilgili olarak Kanada Ulaştırma Emniyet Dairesi konuyla ilgili soruşturma başlattı.

4 Eylül'de meydana gelen olayda, THY'nin TK-17 sefer sayılı A330-200 uçağı Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı 24 sağ pistine indi. Kule, uçağın önce C4, daha sonra da D4 taksi yolunu yani ara bağlantı yolunu kullanarak pisti terk etmesini istedi. İddiaya göre THY uçağı C4 taksi yoluna girip durdu. Ancak pilotlar durduğunu kuleye bildirmedi.

Bu sırada kule THY uçağını pisti terk ettiğini zannederek pist başında bekleyen Air Canada Havayolları'na ait Vancouver'e gidecek A320 tipi uçağa kalkış izni verdi. Kanadalı pilotlar, kalkış için hızlanmaya başlarken henüz pisti terk etmemiş THY uçağını görünce acil frenleme yapmaya başladı. Uçak 600 metre ilerledikten sonra emniyetli olarak durdu.

Fren sisteminde aşırı ısınma tespit edilmesi nedeniyle A320 teknik kontrolden geçirildi. Frenlerde herhangi bir soruna rastlanmazken uçak 40 dakika gecikmeyle Toronto-Voncouver seferi için yeniden havalandı. Olay sonrasında Kanada Ulaştırma Emniyet Dairesi soruşturma başlattı.

THY: TEHLİKE YOK

THY'den yapılan açıklamada ise herhangi bir tehlikenin yaşanmadığına dikkat çekilerek şöyle denildi: “Olay günü Toronto meydanında hava şartları kötü ve trafik yoğun olduğundan THY uçağı piste inip terk ettikten sonra kule kalkış için sıra bekleyen Air Canada'ya(Kanada Hava Yolları) ait A 320-200 tipi uçağa kalkış izni vermiş.Kanada Hava Yolları'na ait uçak kalkış için koşmaya başlamasına rağmen kendi inisiyatifi ile kalkıştan vazgeçmiş.Kule bizim pisti boşalttığımızı görmese zaten diğer uçağa kalkış izni vermedi.Bizim uçağımız açısından atlatılan bir tehlike yoktur."

DHA

Haberin Devamı