Gündem THY uçağı pistte ILS anteni devirdi

THY uçağı pistte ILS anteni devirdi

Paylaş
THY uçağı pistte ILS anteni devirdi

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Şikago seferini yapan Airbus 340-300 tipi yolcu uçağının geçen ay Atatürk Havalimanı'ndan kalkışta pistte ILS antenini devirdiği ortaya çıktı

28 Ağustos'ta yaşanan olay şöyle gelişti: Şikago’ya gitmek için yolcularını alan TC-JIH kuyruk tescilli, TK-005 sefer sayılı uçak kalkış için Atatürk Havalimanı’nın 3 bin metre uzunluğundaki 18-36 pistinde Sefaköy yönünden sıraya girdi.

Sıranın kendisine gelmesi ile birlikte kuleden kalkış izni alan uçak, Marmara Denizi yönüne doğru pistte koşturmaya başladı.

Ancak uçak pist sonuna kısa bir mesafe kala burnunu güçlükle kaldırarak kalkışını tamamlayıp yoluna devam ederken, pist sonunda bulunan ILS (Aletli İniş Sistemi) localizer antenlerine hasar verdiği öğrenildi.

Uçağın kalkışı sonrası kırılan localizer antenlerinin değiştirilmesi için pist kısa bir süreliğine notamlandı.

BENZER OLAY AVUSTURALYA’DA YAŞANMIŞTI

Atatürk Havalimanı’nda yaşanan olayın bir benzeri de 20 Mart 2009’da Emirates Havayolları ait Airbus 340-300 tipi yolcu uçağının başına gelmişti.

Avustralya’dan Dubai’ye gitmek için pistte hızlanan uçak, sürati yerden kesilme hızına erişmesine rağmen, burnunu güçlükle kaldırıp, kuyruğunu önce pistte daha sonra pist dışında çimenlere sürterek yükselmeye çalışırken, iniş takımlarıyla yaklaşma ışıklarına ve ILS antenine de çarparak kalkışını tamamlayabilmişti.

Sürtünme sırasında uçaktan kıvılcımlar çıkarken oluşan dumanlar kabin içine kadar dağılmıştı. Uçak ise pistin 500 metre ilerisindeki 2.5 metre yüksekliğindeki tel örgüleri ve daha ilerisindeki bir binayı güçlükle geçebilmişti.

İbrahim YILDIZ-Enver ALAS/İSTANBUL (DHA)