Dünya Tiananmen olaylarının 25. yılı

Tiananmen olaylarının 25. yılı

Paylaş
Tiananmen olaylarının 25. yılı

Olaylarda hayatını kaybedenler Hong Kong'ta on binlerce kişi tarafından anıldı

Çin’in başkenti Pekin’de 25 yıl önce yaşanan Tiananmen olaylarında hayatını kaybedenler, Hong Kong’ta on binlerce kişi tarafından mum yakılarak anıldı.

Haberin Devamı

Hong Kong basınındaki haberlere göre, Hong Kong’daki Viktoria Park’ında akşam saatlerinde toplanan on binlerce kişi, ölenlerin anısına önce mum yaktı, ardından bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Etkinliğe katılanların ağırlıklı olarak oturarak yaptıkları eylemde, parkın ortasına insan boyunda bir "Demokrasi Anıtı" getirildiği belirtildi.Etkinlik kapsamında birçok aktivistin çeşitli slogan ve dövizlerle protestolarda bulunduğu belirtilirken, birçok muhalifin de konuşmalar yaptığı ifade edildi.

"Hong Kong İttifakı" adlı demokrasi grubunun organize ettiği ifade edilen etkinlik, her yıl Tiananmen olaylarının yıl dönümünde Hong Kong’da yapılıyor.

Çin’de "4.6 olayları" (4 Haziran vakası) olarak da bilinen, binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandığı belirtilen demokrasi yanlısı protestoların yıl dönümü dolayısıyla, bugün Tiananmen meydanı ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı.

Haberin Devamı

1989 yılının Nisan ayından başlayarak 4 Haziran’a kadar süren ve başkent Pekin’deki Tiananmen meydanında güç kullanılarak bastırılan ayaklanmalarda, Çin hükümeti ölü sayısını yüzlerle ifade ederken Çin Kızılhaçı iki bin civarında kişinin öldüğünü iddia etmişti.

AA