Ekonomi Ticaret Borsası baş kaldırdı

Ticaret Borsası baş kaldırdı

Paylaş
Ticaret Borsası baş kaldırdı

İstanbul Ticaret Odası'ndan gelen tescil ücretlerine dönük taleplerin sunulduğu yazıya, İstanbul Ticaret Borsası (İTB) sert karşılık verdi

Tescil ücreti kavgası

50 yıllık aradan sonra ilk kez yeni bir başkanı seçildiği İstanbul Ticaret Borsası (İTB) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) arasında ‘tescil ücreti’ kavgası başladı. Tarafların konu ile ilgili yazışmaları son derece nezaketli ama sert bir dil içeriyor.

İTO’nun tescil ücretinin düşürülmesi ve kotaya tabi ürünlerin miktarının yükseltilmesini isteyen 17 Aralık tarihli yazısına İTB’nin yolladığı yanıt ‘diplomatik bir başkaldırı’ niteliğinde.

İTO’nun talebine yanıt

17 Aralık’ta İTO Başkanı Murat Yalçıntaş imzasıyla altı maddelik talebin iletildiği yazıda, İTB’nin uyguladığı tescil ücretinin binde 2’den, binde 1’e düşürülmesi ve tescile tabi mal kotasının yükseltilmesini içeren istekler sıralandı.

İTB Başkanı Atilla Sümer cevabında tescil uygulamasının İTB Meclisi’nce değerlendirilebilecek bir konu olduğu belirtilerek İTO’ya aidatları ile yüksek olan hizmet ücretlerinin azaltılması tavsiye edildi.

Eskiden beri eleştiriliyor

Türkiye’deki diğer tüm borsaların aldığı tescil ücreti, öteden beri İTB’ye dönük ayrı bir eleştiri konusu. Çünkü İTB’nin İstanbul gibi büyük bir piyasadaki uygulamasının üyeleri zorladığı söyleniyordu.

İTB’nin 16 faaliyet alanında 134 ürünü kapsayan, her ürün için belli kotanın üzerinde alınan tescil ücreti binde 2. İstanbul Defterdarlığı da stopaj ücreti alıyor. İTO’nun gelirinin yüzde 60’ını karşılayan tescil ücretinin yıllık hacmi 12.5 milyon lira.

Haberin Devamı