Ekonomi Ticaretle siyaset karışmasın!

Ticaretle siyaset karışmasın!

Paylaş
Ticaretle siyaset karışmasın!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bunlar belli dönemlerde oluyor, daha sonra ilişkiler yoluna giriyor. Halbuki ticaret hemen başlayıp biten bir şey değil, yıllara dayanıyor” dedi

İnovasyona önem verilmeli

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İsrail ile ticari ilişkileri ilişkin, “Biz ticarete siyasi ilişkilerine karıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Büyükekşi, Erpen’in, Tekstil Ekolojik Test Araştırma ve Geliştirme Merkezi Laboratuvarı’ndan aldığı üç sertifikanın verildiği törende yaptığı konuşmada, bundan sonra yapılacak ürünlerin rekabet edebilir olması için araştırma-geliştirme ve inovasyona (yenilikçilik) önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Türk ürünleri aranır oldu

Türkiye’nin yurtdışı piyasalarda imajının giderek yükseldiğini dile getiren Mehmet Büyükekşi, “Yurtdışı piyasalarda eskiden ürünlerimiz satılırken ‘Made in Turkey’ (Türk malı) yazılması istenmezdi. Şimdi ise farklı bir durum var. Geçen yıl 30’a yakın dış ticaret seyahati gerçekleştirdik. Bu yılın başındayız, şimdiden 15 ülkeye ziyaret yaptık” diye konuştu. Büyükekşi, şu anda Türk mallarının, fiyatı daha pahalı olsa bile Çin mallarından daha fazla tercih edildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Geçmişte de krizler yaşandı

Bir gazetecinin, İsrail krizinden sonra ticaretin ve ihracatın nasıl devam edeceğine ilişkin sorusu üzerine Mehmet Büyükekşi şunları kaydetti: “Bu, geçmişte de yaşandı. Teröristbaşı İtalya’ya kaçtı, İtalya ile sıkıntılar oldu. Zaman zaman Yunanistan’la, Danimarka’yla oldu. Biz ticarete siyasi ilişkilerin karıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar belli dönemlerde oluyor, tekrar ilişkiler yoluna giriyor. Halbuki ticaret hemen başlayıp hemen biten bir şey değil, yıllara dayanıyor.”

Ülkeye girmek kolay değil

Bir ülke pazarına girmenin hiç de kolay olmadığını kaydeden Büyükekşi, “Orada İsrail vatandaşı olan Filistinli kardeşlerimiz var. İsrail’le yapılan ticaretin yüzde 50’den fazlası İsrail vatandaşlarla yapılıyor. Bu bir İsrail-Türkiye sorunu değil, dünya sorunu. Yapılan haydutluk ve vahşet sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. O geminin içerisinde 32 ülkenin vatandaşı vardı. Bunu tüm dünyanın sahiplenmesi gerekiyor. Böyle anlık şeylerle ticareti yönetmemiz mümkün değil” dedi.