Dünya Timoşenko: 'Turuncu Devrim' tekrarlanabilir

Timoşenko: 'Turuncu Devrim' tekrarlanabilir

Paylaş
Timoşenko: 'Turuncu Devrim' tekrarlanabilir

Ukrayna'da Pazar günü yapılacak ikinci tur devlet başkanlığı seçimleri öncesi tansiyon yükseldi

İlk turda rakibi Viktor Yanukoviç'in yüzde 10 altında oy alan ve 2'nci turda seçilme olasılığı birçok uzmana göre, nispeten daha az görünen Başbakan Yulya Timoşenko, seçimlere sayılı günler kala tehditvari üslubunu keskinleştirdi. Ukrayna Parlamentosu'nun, ikinci tur seçimlerin kaderini belirleyebileceği savunulan yasa değişikliğini geçirmesi seçim öncesi gerginliği tırmandırdı. Muhalefetteki Bölgeler Partisi'nin inisiyatifiyle, dünkü olaylı oturumda kabul edilen tasarı, Merkez Seçim Komisyonu'nun karar alabilmesi için gerekli 3'te 2'lik yeter sayıyı iptal etti. Tasarı ayrıca, Seçim Komisyonu'nun kararsız kalması halinde, konunun bir üst yetkili merciye taşınmasını öngörüyor. Timoşenko’nun, seçim yasasında yapılan son değişikliği, seçimlerdeki olası yenilgisi karşısında ‘saldırıya' geçerek, 2004 seçimleri sonrası turuncu devrimde olduğu gibi halkı sokağa dökmek için bahane olarak kullanabileceği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Parlamentoda dün kabul edilen ve Merkez Seçim Komisyonu'na ilişkin yeni düzenlemeler getiren yasa Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko tarafından onaylanırsa, seçimlere şaibe karışmasının kaçınılmaz olduğunu savunarak, seçimi kaybederse sonuçları geçersiz sayacağının sinyalini veren Timoşenko, 2004 seçimleri sonrası patlak veren ve ‘turuncu devrim' olarak adlandırılan olayları tekrarlama tehdidi savurdu.

İkinci turda kendisini desteklemesi için son dönemde Yuşçenko ile arasındaki buzları eritmeye çalışan Timoşenko, Yuşçenko'ya turuncu devrim yoldaşlığını hatırlatarak, söz konusu yasayı veto çağrısı yaptı.

Ukrayna’da 7 Şubat Pazar günü yapılacak ikinci tur devlet başkanlığı seçimlerinin favorisi, ilk turun galibi Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç. Timoşenko’nun şansının en az rakibi kadar olduğunu savunanlar da bulunuyor.

Haberin Devamı

Sonat KEREM/ KİEV, (DHA)