Spor Timsah'ın Avrupa serüveni

Timsah'ın Avrupa serüveni

Paylaş
Timsah'ın Avrupa serüveni

Şampiyonlar Ligi'ndeki tek temsilcimiz Bursaspor, tarihindeki en büyük başarısını, 1974-1975 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek finale çıkarak elde etti

1963 yılında Acar İdman Yurdu, Akınspor, İstiklal, Pınarspor ve Çelikspor’un birleşmesiyle kurulan Bursaspor, kuruluşundan 11 yıl sonra Türkiye’yi ilk kez Avrupa’da temsil etti.

1973-1974 sezonunda Türkiye Kupası finaline yükselen Bursaspor, kupaya uzanamamasına rağmen lig şampiyonluğunu da kazanan Fenerbahçe’nin Türkiye’yi Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda temsil edecek olması nedeniyle 1974-1975 Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda oynama hakkı kazandı.

Kupanın ilk turunda İrlanda’nın Finn Harps’ı takımını 4-2 ve 0-0’lık sonuçlarla eleyen Bursaspor, ikinci turda İskoçya’nın Dundee United takımıyla eşleşti.

İlk maç deplasmanda golsüz berabere kalan yeşil-beyazlılar, kendi sahalarında Vahit’in attığı golle maçı 1-0 kazanarak çeyrek finale yükseldi.

Bursaspor, çeyrek finalde ise Dinamo Kiev’e 1-0 ve 2-0’lık sonuçlarla her iki maçta da yenilerek elendi. Dinamo Kiev, Bursaspor’u geçtikten sonra Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı müzesine götürmeyi başardı.

YİNE ŞAMPİYONA ELENDİLER

Bursaspor, 1985-1986 sezonunda Altay’ı 2-0 yenerek Türkiye Kupası’nın sahibi oldu ve 12 yıl sonra Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda mücadele etme hakkı kazandı.

Yeşil-beyazlılara, şanssız şekilde ilk tur kuralarında kadrosunda Marco van Basten, Frank Rijkaard, Danny Blind, Rob Witschge, Aron Winter gibi isimleri bulunduran Hollanda’nın Ajax takımı çıktı.

Dinamo Kiev gibi şampiyona sonunda kupayı müzesine götürecek olan Ajax, Bursaspor’u iki maçta da 2-0 ve 5-0’lık sonuçlarla yenerek kupanın dışına itti.

UNUTULMAZ İNTERTOTO KUPASI

1994-1995 sezonunu lig altıncısı olarak bitiren Bursaspor, ilk kez düzenlenen Intertoto Kupası’na katıldı. Wimbledon’u (İngiltere) 4-0, Beitar Jerusalem’i (İsrail) 2-0, Charleroi’yi (Belçika) 2-0 yenen, FC Kosice ile 1-1 berabere kalarak grubundan birinci olarak üst tura çıkan yeşil-beyazlılar, bu turda da OFI Crete’i (Yunanistan) 2-1 yendi.

Kupanın statüsüne göre tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanan maçların son turunu geçmesi halinde UEFA Kupası’na katılacak olan Bursaspor, bu hedef doğrultusunda son maçında evinde Almanya’nın Karlsruher SC takımıyla karşılaştı.

Normal süresi 2-2, uzatma devreleri sonucunda 3-3’lük skorla biten maç, penaltılara gitti. Penaltı atışları sonucu turu geçen taraf Karslruher SC olsa da yeşil-beyazlılar, Mususi, Baljic ve ağları delen golün sahibi Ercüment’li kadrosuyla büyük sükse yapmıştı.

Haberin Devamı