Sağlık Tıp literatürüne girebilir! 85 yaşında kalp kapağı takıldı

Tıp literatürüne girebilir! 85 yaşında kalp kapağı takıldı

Paylaş
Tıp literatürüne girebilir! 85 yaşında kalp kapağı takıldı

Evinde fenalaşan kalp hastası 85 yaşındaki Nahide Karayazgan’a İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Hastanesinde kalp kapağı takıldı. Hastanın 4 saatte yaşama tutunduğunu söyleyen Kardiyolog Karaca, "Dünyada ilk kez genel durumu bu kadar bozukken bir hastaya kapak takılmıştır. Bu vakayı rapor olarak literatüre kazandırmak için girişimlerde bulunduk” dedi.

İzmir'de yaşayan 85 yaşındaki Nahide Karayazgan, 21 Mart'ta evinde fenalaşınca yakınları tarafından İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne götürüldü. Kalbinin ve solunumunun durduğu tespit edilen Nahide Karayazgan'a kalp masajı yapıldı ve tansiyon artırıcı ilaçlar verildi. Solunum cihazına bağlanan Nahide Karayazgan'ın, halk arasında kalp kapağının bozulması veya kireçlenme olarak bilinen dejeneratif aort darlığı hastası olduğu belirlendi.

Nahide Karayazgan'ın sağlık durumu kötüleşince de kasıktaki atar damarından kapalı yöntemle Transkateter Aort Kapak Replasmanı (TAVI) yapılması kararını alan doktorlar, kısa sürede kalp kapağını taktı.

Solunum cihazından 2 saat içinde ayrılan hasta, 7 saatte konuşmaya başladı.

DÜNYADA İLK KEZ YAPILDI

Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Mustafa Karaca, hastanın daha önce kalp hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünü ancak ilerleyen yaşı nedeniyle ameliyat edilemediğini öğrendiklerini söyledi. Hastanın hayatta kalabilmesi için ilk müdahaleyi yaptıklarını belirten Doç.Dr. Mustafa Karaca şu bilgileri verdi:

"Kalp kapağındaki darlık nedeniyle durumunun düzelmediğini anladık. Acilen bu kapağın düzeltilmesi gerekiyordu. Standart olan yöntem, ameliyatla düzeltilmesiydi. Hastanın yaşlı olması, genel durumunun kötü olması nedeniyle ameliyat yapılamazdı. Kasıktan girilerek göğüs kafesi açılmadan kalp kapağı değiştirme yöntemini uyguladık. İlk defa genel durum bozukluğu olan bir hastaya, yakınlarının onayını alarak işlemi gerçekleştirdik. Hastanın genel durumu süratle düzeldi. Şu anda da gayet iyi durumda. Taburcu edilebilir düzeye geldi."

LİTERATÜRE KAZANDIRMAK İÇİN UĞRAŞIYORLAR

İşlemin normalde 1-2 günlük hazırlık gerektirdiğini ancak Nahide Karayazgan için zamanın çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Mustafa Karaca, "Dünyada ilk kez genel durumu bu kadar bozukken bir hastaya kapak takılmıştır. Bu vakayı rapor olarak literatüre kazandırmak için girişimlerde bulunduk. Acile başvurduktan sonra 4 saat içinde kapağı yerleştirmiş olduk" dedi.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Ünal ise hastanenin kardiyoloji ve kalp damar hastalıkları konusunda Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını, 24 saat kalp hastalarına acil müdahale eden uzman ekibin görev başında olduğunu ifade etti.
Ünal, risk alan ve kahramanca hayat kurtaran ekibiyle gurur duyduğunu da söyledi.

Haberin Devamı