Sağlık Tıpta devrim

Tıpta devrim

Paylaş
Tıpta devrim

İngiltere'de hasta çocuğa nakledilmek üzere ölen kişinin soluk borusu alındı. Soluk borusuna çocuğun kök hücreleri enjekte edildi

Soluk borusu çok dardı

İngiltere’de 10 yaşındaki erkek çocuk, çapı sadece 1 milimetre olan soluk borusuyla doğdu. Bu yüzden nefes alamayan çocuğun soluk borusu ameliyatta metal bir iskeleyle genişletildi.

Ama metal iskele bir yıl sonra çocuğun soluk borusundaki bir damarı delerek ağır kanamaya neden oldu. Delik, bağışlanan bir soluk borusundan alınan parçayla yamandı.

Kemik iliğinden alındı

Çocuk yamalı soluk borusuyla 10 yıl nefes aldı. 10 yıl sonra yama tutmadı. Bunun üzerine çocuğa ölen bir kişiden alınan soluk borusunun nakledilmesine karar verildi.

Operasyon, Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’nde gerçekleşti. Önce çocuğun kemik iliğinden alınan kök hücreler, ölüden çıkarılan soluk borusunun iskelesine enjekte edildi.

Reddetmesi önlendi

Kök hücrelerin enjekte edilmesiyle, ölüden alınan soluk borusunun çocuğun vücudu tarafından reddedilmesi olasılığı sıfıra indirildi. Bu işlem, nakil ameliyatından 4 saat önce yapıldı.

Nakilden hemen önce çocuğun kök hücreleri, ölünün soluk borusuna ikinci kez enjekte edildi. Daha sonra soluk borusu çocuğa çok başarılı geçen bir operasyonla nakledildi.

Bu kez vücutta gelişiyor

Nakledilen soluk borusu çocuğun vücudunda kök hücreler sayesinde gelişimini 2 haftada tamamlayacak. Bu süre içinde suni bir soluk borusuyla desteklenecek.

Nakil soluk borusunun hastanın vücudunda gelişimini tamamlaması tıpta ilk kez uygulanıyor. 2 yıl önce soluk borusu laboratuvarda kök hücrelerle geliştirildikten sonra hastaya nakledilmişti.

2

Haberin Devamı