Tireliler şiş köfte için alarmda!

Salı, 03 Kasım 2009 - 11:57

Tireliler şiş köfte için alarmda!

İzmir’in Tire ilçesinin kendi adıyla anılan meşhur şiş köftesine "coğrafi işaret" alınması için çalışma başlatıldı.
Tire şiş köfte başta olmak üzere Tire karadutu, Tire çamur peyniri, Beledi dokuma ve Tire süs nalınlarının coğrafi işaret tescillerinin alınmasına yönelik Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü öncülüğünde geçen yıl başlatılan, ancak yerel seçimlerin ardından devam ettirilmeyen çalışmaları Tire Ticaret Odası devraldı.
İlk etapta neredeyse ilçenin adıyla özdeş hale gelen geleneksel Tire şiş köftesi için coğrafi işaret alınması üzerinde çalışan Tire Ticaret Odası, resmi ilan aşamasına geldi.
Tire Ticaret Odası Genel Sekreteri Aydın Taşan, bir ürüne coğrafi işaret alınmasının, hem kültürel ve ticari olarak o ürünün korunmasında oldukça önemli bir işlem olduğunu belirtti.
Bir ürünün adı eğer bir coğrafi bölge ile anılıyorsa, bunun o bölge için oldukça değerli bir ayrıntı olduğuna işaret eden Taşan, kendilerinin de Tire kültürünün önemli unsurlarından biri olan Tire şiş köftesini korumak ve gelecek kuşaklara esas yapısını bozulmadan aktarmak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

TİRE ŞİŞ KÖFTESİ TARİF EDİLECEK

Coğrafi işaretlerin korunmasına yönelik kanun hükmünde kararnameye dayanılarak hazırlanan Tescilli Tire Şiş Köfte Yönergesi’nde, bu ürünün hangi esaslara göre üretilebileceği ve ticaretinin yapılabileceği ile "Tire Şiş Köfte" ibaresini ticari amaçla kullanırken uyulması gereken esasların belirlendiğini ifade eden Taşan, yönergede ayrıca Tire şiş köftesinin aslına uygun imal edilmesini ve bir kültür ögesi olarak esas yapısını bozmadan gelecek kuşaklara taşınmasının denetlenmesi ile Tire şiş köfte imali ve ticareti yapanların bu noktadaki hukuki sorumluluklarının yer aldığını anlattı.
Taşan, yönergenin Resmi Gazete’de ilanıyla birlikte Tire şiş köftesinin artık Tire’nin bir coğrafi işareti haline geleceğini dile getirerek, bu andan itibaren Tire şiş köfte üretimi ve ticari amaçla kullanımının oluşturulacak 6 kişilik denetleme komisyonu tarafından sürekli takip altında tutulacağını sözlerine ekledi.

TARİHİ DAMAK TADI TİRE ŞİŞ KÖFTE

Tire şiş köftenin tarihi, 1800’lü yılların sonuna uzanıyor. Tireli bir yemek ustasının, 19. yüzyılda, eti elde yuvarlayıp tereyağıyla tavada kızartması sonucunda elde ettiği varsayılan bu geleneksel lezzet günümüze kadar taşındı ve ilçenin adıyla anılır hale geldi.
Pişirilme tarzı ve lezzetiyle diğer köfte çeşitlerine kıyasla çok farklı lezzet olan Tire şiş köftesi, uzun ve ince ızgara şişlerine geçirilerek pişirilmesinden dolayı ortasında oluşan delik görünümle dikkati çeker.
Dana ön koluyla boşluk kısmından alınan etin iki kez işlemden geçirilerek şişlere dizilmesi ve kızartılmasıyla servis yapılan Tire şiş köftesinin özellikleri arasında, yapılışında hiçbir katkı maddesi kullanılmaz.

Seyfullah Ayvalı / AA