Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid hormonuna dikkat edilmeli...
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormonuna dikkat edilmeli...

Haberin Devamı

Gebelikte tiroid hormonu dikkatle takip edilmeli. TSH hormonunun yüksekliği tiroid bezinin az çalıştığını gösterir. Eğer ilaç verilip tedavi edilmezse düşük yapılabilir ya da bebeğin zeka gelişiminde gerilik gibi sorunlar görülebilir.

Çocuğum engelli olacakmış

12 haftalık gebeyim. Doktor muayenesinde bebeğin ense kalınlığı 5 mm çıktı. Ayrıca bebeğimin karnında bazı organlar dışarı çıkmış. Bu sonuçla bakan radyolog “Çocuk engelli olacak, kararınızı verin” dedi. Nasıl yardımcı olabilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğinizin ense kalınlığı kesinlikle normale göre fazla olduğundan direkt bebeğin eşinden parça alarak (CVS) ya da içinde bulunduğu sıvıdan örnek alarak (amniyosentez) bebeğin kromozomlarına bakılması gerekir. Eğer kromozomlarda bir anormal dizilim mevcutsa o zaman gebeliği sonlandırmanızı öneririm. Kromozomlar normal gelirse dışarı çıkan organların durumu ve düzeltilebilirliğiyle ilgili görüşün. Özellikle perinatolog denilen yüksek riskli gebelik uzmanları ve çocuk cerrahlarının bulunduğu üniversite ortamında bebeğiniz yaşatılabilir mi sorun. Ameliyat anne karnında mı, doğum sonrası mı yapılmalı gibi kararların verilebilmesi için kurula girmeniz doğru olacaktır.

Bebeğin kalbi durdu kürtaj yapıldı

12 haftalık hamileyken kontrole gittim. 10 haftalıkken bebek için kromozom bozukluğu nedeniyle kalbi durmuş dediler. Şu anda kanama yok, yeniden bir operasyon yapılabilirmiş. Doktorun yazdığı raporu size yolluyorum. Acaba yorumlar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 9 haftalıkken bebeğinizin kalbi durduğu için sanırım size kürtaj uygulanmış. Bana ilettiğiniz rapor patoloji raporu olup gebeliğe ait bulgulardan bahsediyor. Eğer kürtajdan sonra 4-6 hafta içerisinde adet göremezseniz, size işlemi uygulamış olan doktora görünmenizi öneririm. Bazen kürtaj sonrası içeride yapışıklıklar ya da rahim ağzında tıkaçlar oluşabildiğinden mutlaka muayene olmanızda fayda olacaktır.

TSH yüksek çıktı

6 haftalık hamileyim, TSH 6.18 çıktı. Haftaya doktora gideceğim. Acaba bebeğime ne gibi zararı olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, TSH hormonunuzun yüksekliği hipotiroidi denilen tiroid bezinizin normalden az çalıştığını gösteriyor. Bunun birçok nedeni olabileceği gibi sıklıkla Hashimato denilen genetik tiroid bezi hastalığı akla gelmektedir. Yalnız bunun tanısı tek başına TSH hormonuyla konulmayacağından eksik birtakım hormonlara daha bakılmalıdır. Size önerim vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızdır. Doktorunuz gerekirse size bir ilaç başlayacak ve TSH hormonunuz yaklaşık 2.5 seviyelerine düşürülecektir. Aksi taktirde düşük veya bebeğinizin zeka gelişiminde gerilik gibi birçok önemli sorunlar yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder